Terminalul Freeport LNG inchis 3 luni in urma unei explozii
Terminalul Freeport LNG va putea opera partial abia peste 3 luni din pricina incidentului de saptamana trecuta.
Revenind asupra unei declaratii anterioare, conducerea terminalului de gaz natural lichefiat a extins perioada in care operarea va fi sistata de la 3 saptamani la 3 luni.
Avand in vedere zona restransa ce a fost afectata de incident, operarea partiala a terminalului este programata peste 90 zile, dupa ce se confirma indeplinirea tuturor conditiilor de siguranta si sunt obtinute avizele necesare – Freeport LNG Terminal
Revenirea la capacitatea de inaintea incidentului este estimata la sfarsitul anului 2022.
Aceast incident major perturba lantul de aprovizionare cu gaz natural catre Europa, intr-o perioada critica pentru asigurarea securitatii energetice din regiune. Printre companiile ce aveau contracte semnate cu Freeport LNG se numara: BP, Jera, Osaka Gas, SK E&S si Total Energies.
In ultimile luni se purtasera discutii importante de crestere a capacitatii de productie prin construirea unui nou lant de operare crescand astfel cu 5 mtpa (de la 15 in prezent).
Raspuns rapid conform protocoalelor de siguranta
Conducerea terminalului a explicat in comunicatul sau ca incidentul s-a produs din cauza unei scapari insemnate de LNG formand astfel o atmosfera exploziva si ulterior un incendiu timp de 10 secunde. Scaparea de gaz a fost izolata rapid iar flacarile si fumul ce au persistat au provenit de la izolatia tubulaturilor si cablajul adiacent. Incidentul nu a facut victime iar comunitatea locala nu a fost afectata.
Raspunsul autoritatilor locale a fost rapid si ferm astfel incat incidentul a fost in totalitate sub control in aproximativ 40 de minute.
O conducta de transfer LNG rupta
Scurgerea de LNG a fost localizata pe tubulaturile de transfer ce leaga rezervoarele de stocaj LNG de facilitatile portuare ale terminalului. Observatiile preliminare indica faptul ca o posibila cauza ar putea fi suprapresiunea unui segment de tubulatura de transfer LNG ducand la vaporizarea rapida si aprinderea amestecului gazos. In industra operarii si transportului de gaze lichefiate se acorda o mare atentie in a impiedica blocarea unui volum de lichid intr-o sectiune de tubulatura izolata la ambele capete deoarece incalzirea graduala duce la cresterea presiunii si situatii periculoase.
A fost demarata o investigatie asupra incidentului impreuna cu autoritatile locale, statale si federale ce vor determina si pasii necesari pentru a reveni la capacitatea normala de productie respectand toate cerintele in materie de siguranta.