Romania si Polonia, noduri cheie pentru exportul cerealelor din Ucraina
Blocarea rutelor maritime catre porturile din Ucraina a nascut o problema majora in exportul cerealelor dar ofera noi oportunitati pentru Polonia si Romania.
In acest moment se estimeaza ca Ucraina inca are intre 25 si 30 milioane de tone de cereale pe teritoriul sau, gata sa fie exportate cat mai repede in asteptarea recoltei din acest an. Presedintele Consiliului European Ursula Von der Leyen a declarat la sfarsitul lunii mai ca exporturile din Ucraina au scazut la valori intre 200.000 – 1 milion de tone fata de 5 milioane de tone (inaintea invaziei rusesti).
Pana in acest moment Ucraina a reusit sa asigure 2 rute terestre de export, prin Polonia si Romania.
Capacitatea de stocaj din Portul Constanta este de 1.5 milioane de tone si este complementata de terminalul de operare COMVEX, unul dintre cele mai eficiente din Europa. Autoritatile estimeaza ca volumul total de cereale provenite din Ucraina ce vor tranzita Portul Constanta pana la sfarsitul lunii iunie va fi de 616.000 tone.
In comparatie, Polonia dispune de capacitati de stocare mult mai mici, insumand 400.000 tone.
Probleme logistice
Totusi, ritmul si costul tranzitului prin tara noastra nu este intocmai bun deoarece apar probleme majore de logistica. Transportul feroviar de cereale catre tara noastra implica operarea vagoanelor in porturile de pe Dunare apoi urmand sa fie transferate catre Portul Constanta folosind barje.
Ecartamentul feroviar de pe teritoriul Romaniei (1435 mm) nu se potriveste cu cel vecin (1520 mm), asadar apar intarziei majore si scade mult capacitatea de transport intre cele doua tari.
Ultima saptamana a adus noi declaratii din partea SUA si UE cu privire la intentia de a construi silozuri temporare in regiunile de granita ale Ucrainei si in Polonia. Acest lucru ar trebui sa se intample pana la sfarsitul lunii Iulie astfel incat sa aibe un impact benefic pentru exportul productiei din acest an.
ONU a incercat sa poarte discutii cu Rusia si Turcia in mod separat pentru asigurarea unui coridor de export prin Marea Neagra dar fara un rezultat.
In acest context putem spune ca Portul Constanta va juca un rol important in controlarea inflatiei alimentelor din urmatorii ani, chiar daca nu reprezinta o solutie unica sau ideala.
Mijloace de receptie a marfii in terminalul COMVEX
barje – rata de descarcare 800 t/h; 2 descarcatoare cu graifer cu capacitatea de 400 t/h fiecare;
- vagoane – rata de descarcare 600 t/h; cuva de recepție acoperita, va permite descarcarea simultana a doua vagoane;
- autocamioane – rata de descarcare 1.200 t/h; 4 cuve de recepție acoperite, fiecare cu capacitatea de 300 t/h, grupate cate doua in doua grupuri de recepție);
Expedierea cerealelor se va face cu doua incarcatoare avand o rata de 1.500 t/h fiecare, proiectate sa incarce nave cu capacitatea de 110.000 dwt, nave avand lungimea de 250 m si latimea de 40 m.
Viorel Panait, președintele Asociatiei Constanța Port Business Association și director COMVEX SA, într-un interviu realizat de Cornel Nistorescu.