FSO Safer aproape de o catastrofa ecologica
ONU a lansat o campanie pentru a atrage atentia asupra pericolului iminent pe care il prezinta FSO Safer. Nava este ancorata pe coasta Yemenului din 1987 si este aproape sa isi piarda integritatea structurala cu risc major de poluare si explozie.
Scopul campaniei este de a strange suma de 80 milioane de dolari, necesara pentru transferul celor 1.14 milioane de barili de petrol catre alta nava.
Nava a fost construita in 1976 in Japonia si a purtat initial numele Esso Japan. Tonajul sau de 192,679 GT si 406.650 DWT impreuna cu lungimea de 362 metri si latimea de 70 metri o faceau una dintre cele mai mari nave in acea vreme. Era propulsata de o turbina cu abur capabila sa asigure navei o viteza de 15.5 noduri.
In 1987 Esso Japan a suferit conversia la nava de stocaj si si-a schimbat numele in Safer. Repozitionarea a avut loc la 7 kilometri de coasta Yemenului si totodata a fost inregistrata ca proprietate a statului Yemen, prin compania petroliera de stat (YOGC). In continuare a facilitat transferul petrolului din zonele de extractie Ma’rib catre alte nave avand destinatii internationale.
Conflictul intern din Yemen intre coalitia pro-guvernamentala si rebelii Houthi au determinat sistarea totala a operarii si lipsa totala de mentenanta inca din 2015. In momentul de fata au fost semnalate probleme structurale majore ce nu pot fi rezolvate, cu risc major de rupere a navei si explozie.
Marfa aflata la bord este in cantitate de 4 ori mai mare decat cea deversata de Exxon Valdez in Alaska in anul 1989.
ONU pledeaza pentru strangerea de fonduri in vederea preluarii hidrocarburilor pana acestea nu provoaca un dezastru ecologic de proportii in zona. Trei sferturi din suma necesara a fost stransa deja dupa ce Arabia Saudita (puternic afectata de un potential incident) a promis alocarea a 10 milioane USD. Statele Unite este in proces de alocare a altor 10 mil. USD.
Operatiunea de trasfer va avea 2 etape, cuprinzand descarcarea totala a navei si inlocuirea sa. Costul final este estimat la 144 mil. USD, o suma modica in comparatie cu cele 20 miliarde USD necesare in cazul unui incident de proportii.
Avand in vedere pretul actual al petrolului (100 mil. USD marfa la bord) si a fierului vechi obtinut prin taierea navei (20 mil. USD), costul operatiunilor putea fi acoperit cu usurinta dar acest lucru nu a fost acceptat.

Simulare – poluarea aerului – Wikipedia

Simulare – poluarea apei – Wikipedia