OpenCPN – Harti de navigatie gratis
Toată lumea a auzit de proiectul OpenCPN: un program cu harti de navigatie open-source, așadar gratuit, cu facilități suficiente pentru navigatorul de croazieră obișnuit, fără pretenții de regate.
Softul e gratuit (mai sunt și altele, de ex. Sea-Clear II), dar problema se pune la hărți. Există în momentul de față mai multe soluții pentru hărți, unele gratuite și legale altele pe bani.
Revenind la OpenCPN – ajuns acum la versiunea 3, o mică maturitate – are mai multe funcții interesante care pot fi consultate pe site (OpenCPN | Official OpenCPN Homepage).
Am să subliniez cele care mi se par mai importante:
- Suport pentru harti de navigatie BSB – hărți raster (scanate) calibrate (vezi mai jos detalii)
- Suport pentru harti de navigatie CM93 – hărți vectoriale (vezi mai jos detalii)
- Interfață NMEA – pentru comunicație în timp real cu GPS-ul
- Interfață AIS – pentru a conecta un receiver AIS
- Interfață pentru autopilot
- Pluginuri pentru Google Earth – mod de vizualizare dual
- Vizualizare fișiere GRIB – util pentru traversade mai lungi
Bineînțeles, sunt și briz-brizurile obișnuite, cum ar fi vizualizarea hartilor de navigatie în diverse moduri, managementul rutelor, managementul waypointurilor, alarma de ancora, etc. Este un sistem multi-platformă, funcționează și pe Linux și Mac, suportă mai multe limbi (franceza, germana nativ) – se poate traduce inclusiv în limba română (aprox 670 de propoziții ar fi de tradus).
Revenind la harti de navigatie, am să reamintesc cele două tipuri de hărți care pot fi folosite în general pentru navigația electronică:
- Hărți raster – imagini scanate și apoi calibrate
- Hărți vectoriale – hărți digitizate după o hartă raster
Pe scurt, hărțile vectoriale sunt de preferat pentru că nivelul de detaliu este ajustabil în funcție de scara la care se vizualizează harta. Dacă sunt doritori, pot elabora subiectul.
Harti de navigatie vectoriale compatibile cu OpenCPN
Cele mai răspândite sunt hărțile CM93/v2, un format care este deschis și care aparține teoretic de Jeppesen, cei care publică hărțile C-Map. Discuțiile sunt mai complicate, fomatul definit în 1993 a fost la liber până prin 2009, iar apoi Jeppesen a introdus un format nou CM93/v3, de data aceasta proprietar. OpenCPN știe să citească hărțile în varianta CM93/v2, ultima actualizare a acestor hărți fiind în 2010. Copyrightul pentru aceste hărți e într-o zonă gri acum, așadar hărțile acestea se găsesc în diverse locuri pe net, de exemplu aici (!).
Harti de navigatie raster compatibile cu OpenCPN
Sunt mai multe tipuri, dar la modă sunt acum hărțile în format BSB/KAP (fișiere cu extensia .KAP) – care conțin imaginea scanată și informațiile de calibrare.
Surse de fișiere BSB/KAP:
- GRATUIT: OpenSeaMap: Startseite -> se pot descărca harti de navigatie pentru diverse zone, limitate deocamdată, urmați instrucțiunile de pe site. Pentru cei care nu se descurcă am descărcat hărțile pentru Mediterana disponibile în momentul de față (proiectul e în creștere, urmăriți siteul și actualizările). Fișierele se găsesc aici: http://dl.transfer.ro/KAP_-_OpenStre…jul-13f728.zip
- Pe bani: Digital Nautical Charts. Spain, France, Italy, Adriatic, Mediterranea Sea, Greece, Turkey, Carribean Sea, British Virgin Island, Antiles, babibunimagu -> e o sursă bună și relativ ieftină pentru zona Mediterana
- GRATUIT: Raster Navigational Charts: NOAA RNCs -> NOAA, din păcate numai pentru coasta SUA și Pacific
Mai sunt și altele, pe astea le-am găsit direct. Într-o vreme mai circulau pe torente variante mai vechi cu Croația și Grecia.
Se pot construi și calibra hărți din orice hartă scanată sau captură de ecran (din Google Earth de ex), dar ca să ajungeți la formatul BSB (calibrat) e un pic de muncă … nu intru în detalii.
Instalare și configurare
- Se descarcă programul OpenCPN de aici: Download OpenCPN | Official OpenCPN Homepage
- Se instalează conform instrucțiunilor din OpenCPN User Manual | Official OpenCPN Homepage
- Se instalează pluginurile dorite, aș recomanda: BSB4, Google Earth Plugin. Pluginurile se copiaza in directorul „plugins” (vezi manualul), apoi trebuie activate din meniul „ToolBox”
- Se copiază / dezarhivează hărțile într-un director pe disc.
- Se configurează locația hărților și se importă (există acolo niște opțiuni cu rebuild and rescan) – din meniul „ToolBox”
- Pentru CM93 există în meniu un slider cu nivelul de detaliere
- Se configurează celelalte periferice: sursa de NMEA (ex. folosesc Garmin eTrex), AIS, autopilot, etc
Pentru fișiere GRIB folositi Requesting grib files from Saildocs (2010-07-08) sau GRIB.US > Home – dacă sunt doritori pot detalia subiectul. Rezolutia la grib.us este de 0.5 grade, la saildocs e implicit de 2 grade, se pot cere si cu rezolutie de 1 grad.
Antenție! Folosirea OpenCPN nu e recomandată decât pentru informare, pregătirea rutelor și eventual ca sursă auxiliară de navigație!