12/13 ianuarie – S.M.R. “Principesa Maria”
1907: În noaptea de 12/13 ianuarie, vaporul S.M.R. “Principesa Maria”, în drum de la Smirna la Constantinopol, eşuează la Capul Oinos al insulei turceşti Tenedos. Nava a fost recuperată şi reparată în Şantierul Naval din Livorno.
Eşuarea a fost provocată de un vânt puternic de Nord Est care l-a luat în coastă şi la purtat în derivă de la capul Baba până la Oinos.
Farul Gaidaro, aflat în vedere dubă dublarea Capului Baba, a fost mascat, la un moment dat de Insula Tenedos şi cu toate încercările comandntului Constantin Ciuchi, care „a răsturnat marşul maşinii”, naufragiul nu a putut fi evitat.
La salvarea navei, în baza unui contract semnat cu Lloyd, au participat remorcherele Dahousie, Warren, Hastings şi Marie Louise (proprietar Richard Grech).
În timpul operaţiunilor de salvare, la bordul navei s-au aflat, alături de echipaj, Căpitan-comandorul Pavel Popovăţ şi inginerul I.G.Duca, subdirectori ai SMR, însărcinaţi cu supravegherea lucrărilor de comandorul Ioan Coandă, directorul Serviciului Maritim Român (1896-1908 ).
Cu mari dificultăţi, operaţiunile de salvare s-au încheiat la 27 martie 1907. tragicul eveniment a însemnat o pagubă care a însumat 770.000 lei (dezeşuarea 340.000 lei; reparaţii 430.000 lei), la care s-au adăugat 240.000 lei pentru schimbarea căldărilor.
Ignazio Florio, lansat 1895
PRINCIPESA MARIA (ex. Ignazio Florio) – pasager maritim.
Ignazio Florio, lansat 1895
Armator: Serviciul Maritim Român (S.M.R.)
Port de înmatriculare: Constanţa
Caracteristici principale:
Capacitate maximă de încărcare – 250 TDW;
deplasament maxim – 2140 tone;
lungime – 86,61 m;
lăţime – 16,65 m;
viteza – 17 Nd.;
anul construcţiei – 1896;
şantierul constructor – „Orlando”-Livorno, Italia;
pasageri – cls. I-52 (18 cabine); cls. a II-a 44 (12 cabine).
Inaugurat oficial la 14 septembrie 1895, cu navele „Medeea” şi „Meteor”, S.M.R. a fost nevoit foarte curând să-şi mărească parcul naval.
La sfârşitul anului 1896, vaporul „Meteor” necesitând reparaţii capitale, a fost scos trei luni din serviciu şi retras în şantierele navale de la Pola, situaţie ce s-a resimţit imediat în traficul de pasageri.
Pentru ca regularitatea curselor pe linia maritimă Constanţa-Istanbul să nu fie perturbată şi evitarea întreruperii legăturilor la Constanţa cu trenurile ce aduceau călători la Londra, Paris şi Viena pentru Orientul Apropiat, a fost închiriat, cu suma de 45.000 lei achitată lunar, vaporul cu două elice Ignazio Florio de la Societatea italiană „Florio e Rubatino”.
Nava a intrat în serviciu în locul vasului „Meteor”.
În primăvara anului 1897, apropiindu-se termenul de expirare a contractelor de închiriere pentru navele „Cobra” şi „Ignazio Florio”, S.M.R.-ul a început negocierile cu societatea italiană în vederea cumpărării acestuia din urmă. Pasagerul a fost obţinut în schimbul sumei de 1,5 milioane lei şi botezat „Principesa Maria”.
La 1 iulie 1898 a avut loc la Constanţa, în prezenţa Regelui Carol I, botezul vapoarelor „Principesa Maria” şi „Regele Carol I”. Cele două pasagere au continuat să asigure vreme de mai mulţi ani, ruta Constanţa-Istanbul-Pireu.
Reintrată în circuit după Primul Război Mondial, „Principesa Maria” va asigura în anii ce vor urma, în special linia S.M.R.: Constanţa-Varna-Istanbul, pe care naviga cu două voiaje pe lună.
În anul 1938, nava a fost casată şi vândută pentru dezmembrare.
[Surse: contraamiral Petre George; ed.: Atanasiu Carmen-Irène, Grosu Maria. Contribuţii la o istorie navală în date, Constanţa: Editura Muzeului Marinei Române, 2013; http://romaniaforum.info/board3-marina-romana-romanian-navy]