Viitorul sistemului ECDIS
Diferite institute nautice analizează utilizarea tot mai largă a sistemului ECDIS, punctele sale forte și punctele sale slabe în comparație cu tradiționalele hărți pe hârtie, precum și importanța acestuia în procesul de formare continuă a personalului navigant, în toate etapele carierei lor.
Principala problemă este reprezentată de diferitele tipuri de ECDIS la bordul navelor, echipamente pentru care au primit o pregătire sumară. Este mai important ca niciodată, ca navigatorii să știe cum să folosească diferite sisteme ECDIS cât mai bine posibil, pentru a asigura siguranța echipajului, marfa, nava și mediul.
ECDIS reprezintă viitorul standard de navigație în flota comercială a lumii, fiind esențial ca navigatori de toate vârstele și experiență, să învețe cum să folosească ECDIS pentru a lua cele mai bune decizii posibile.
La sesiunea numărul 86 din iunie 2009, Comitetul pentru Siguranța Maritimă al IMO, a aprobat noi reglementări pentru cerințele obligatorii privind ECDIS, astfel:
Toate navele indiferent de mărime trebuie să aibă:
– hărți maritime și publicații nautice pentru a planifica și a afișa ruta navei pentru voiajul planificat și să monitorizeze pozițiile de-a lungul călătoriei, o afișare a hărților electronice și sistemul de informații (ECDIS) pot fi acceptate ca îndeplinind cerințele de navigație;
– un sistem de back-up pentru a îndeplini cerințele funcționale, în cazul în care această funcție este parțial sau în totalitate îndeplinită de mijloace electronice.
Amendamentul la capitolul V al SOLAS, prin reglementarea 19.2, prevede următorul calendar:
Navele pot fi exceptate de la aceste termene și cerințe, dacă acestea vor fi scoase definitiv din serviciu, în termen de doi ani de la data specificată privind punerea în aplicare.
Un amendament la regulament, în Capitolul V, prin regula 19.2.1.4, a fost făcut pentru a reflecta faptul că ECDIS este o alternativă acceptabilă la hărțile și publicațiile nautice. Cu toate acestea, se prevede că este posibil și necesar să se utilizeze numai hărți și publicații nautice în anumite de cazuri – de exemplu, navele care navigă numai în apele naționale, navele pentru servicii speciale sau tonaj sub limită.{jcomments on}