Toti norvegienii sunt milionari
În 1973, guvernul a fondat compania de petrol controlată de stat, Statoil. Producţia de petrol nu a constituit un venit net înainte de 1980, din cauza investiţiilor majore care au fost necesare în industria de petrol.
Spre sfârşitul anilor 1990, Norvegia îşi plătise datoria externă, şi începuse să acumuleze un fond bugetar suveran. De atunci, una dintre problemele importante dezbătute în politică a fost modul în care se cheltuiesc veniturile provenite din petrol.
Cu 20 de ani in urma, Parlamentul a hotărât ca întregul venit obținut din petrol să nu intre la bugetul anual de stat, ci intr-un fond independent pentru bunăstare, investit la rândul lui in acțiuni și obligațiuni care să aducă venituri suplimentare pe care statul e împuternicit să le cheltuiască.
Teoretic, toți norvegienii au devenit un milionari în coroane, miercuri, datorită celui mai mare fond suveran din lume, datorită prețurilor ridicate la petrol și gaze.
Înființat în anul 1990, fondul deține aproximativ 1% din stocurile din lume, precum și obligațiuni și imobiliare, de la Londra la Boston, ceea ce face națiunea nordică o excepție, atunci când alții se luptă sub un munte de datorii.
Banca centrală care gestionează fondul, a crescut la 5110 miliarde de coroane (828.66 miliarde dolari), respectiv, o fracțiune peste un milion pentru fiecare cetățean al Norvegiei (5.096.300 cetățeni). A fost prima dată când a ajuns la echivalentul a câte un milion de coroane.
Norvegienii nu vor putea accesa sau de a cheltui banii, aceștia fiind destinați pentru eventualele probleme din viitor și pentru generațiile viitoare. Norvegia a rezistat tentației de a se răsfăța pe neașteptate de la descoperirea petrolului și gazelor în Marea Nordului, în 1969.
Numit Fond de Pensii al Guvernului la nivel mondial, acesta a ajutat stabilizarea variațiilor imprevizibile a prețurilor la petrol și gaze. Norvegia este pe locul șapte al exportatorilor de petrol din lume.
Multe țări au constatat că veniturile temporare mari provenite de la exploatarea resurselor naturale, produc explozii de durată relativ scurtă, care sunt urmate de ajustări dificile.
Fondul, echivalentul a 183 la sută din produsul intern brut pentru anul 2013, este de așteptat sa ajungă la 220 % în jurul 2030.
Fondul este un succes, în sensul că Parlamentul a reușit să pună deoparte bani pentru viitor. Norvegia a încercat să evite ciclul de boom-ul și bust, investind banii în străinătate.
Una din cinci persoane de vârstă activă primește un fel de asigurări sociale în loc să lucreze, în ciuda unei rate oficiale a șomajului de 3,3 %.
Sursa: OSLO , 08 ianuarie (Reuters){jcomments on}