Autostrazile maritime – obiectiv al UE
Proiectul „autostrăzile maritime (AM) ” se bazează pe obiectivul UE de a realiza un sistem de transport curat, sigur și eficient, prin transformarea transportului maritim, într-o alternativă reală a transportului terestru supraaglomerat.
Conceptul are ca scop introducerea unor noi lanțuri maritime logistice intermodale, pentru a aduce o schimbare structurală a organizării transportului: lanțuri integrate de transport din ușă în ușă. Aceasta va contribui la punerea în aplicare a inițiativelor politice privind spațiul maritim european fără frontiere, strategia de transport maritim pentru 2018 și vor contribui în mod pozitiv la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), care este de o importanță capitală în contextul schimbărilor climatice.
“Autostrăzile maritime” au un potențialul uriaș pentru transportul maritim, ca o coloana vertebrală a comerțului internațional. În Europa, această capacitate nu a fost încă pe deplin exploatată. “Autostrăzile mării”, care se bazează pe rutele maritime de succes, sunt concepute pentru a schimba traficul de marfă din rețelele terestre puternic aglomerate, către calea unde există o capacitate disponibilă – căile navigabile ecologice. Acest lucru va fi realizat prin crearea de servicii logistice maritime mai eficiente și mai frecvente, de înaltă calitate, între statele membre.
Conceptul de „autostrăzi ale mării”, este inclus în politica de transport a Uniunii Europene, cu scopul de a introduce noi lanțuri logistice intermodale maritime în Europa, care ar trebui să aducă o schimbare structurală în organizarea transporturilor. Aceste lanțuri vor fi mai durabile și ar trebui să fie comercial mai eficient decât doar transportul rutier. Autostrăzile maritime vor îmbunătăți astfel, accesul la piețe în întreaga Europă, vor aduce relaxarea sistemului rutier european și va fi util pentru a economisi energie și a reduce poluarea. În acest scop, utilizarea mai amplă va trebui să se facă nu numai din resursele noastre de transport maritim, dar de asemenea, de potențialul nostru feroviar și naval, ca parte a unui lanț de transport integrat.
În Cartea albă privind transporturile în anul 2011, s-a propus dezvoltarea „autostrăzilor maritime”, ca o „alternativă competitiv reală pentru transportul terestru”. Aceste ” autostrăzi maritime ” ar trebui să fie parte a rețelei Trans – Europene (TEN – T).
Vă rugăm să vizitați site-ul: http://www.mos-helpdesk.eu/, în scopul de a accesa alte informații oficiale relevante, cum ar fi :
- oportunități de finanțare (finanțare rețelele transeuropene de transport, programul Marco Polo, Fonduri de Coeziune regională și împrumuturile acordate de Banca Europeană de Investiții și Instrumentul de garantare a împrumuturilor, vecinii MoS si UE , etc );
- un ghid rapid pentru a construi proiecte ale autostrăzilor maritime;