SUA a exportat catre Europa 74% din productia de LNG
In primele 4 luni ale anului 2022, Statele Unite ale Americii a exportat 74% din productia sa de gaz natural lichefiat (LNG) catre continentul european. Fata de anul trecut, cand procentul a fost de 34%, observam o crestere semnificativa.
Exportul de LNG american s-a situat la o medie de 325 mil. m3/zi in primele patru luni ale anului 2022, cu o crestere de 18% fata de media anului 2021. Cresterea a fost facilitata de capacitatea sporita de export a terminalelor Sabine Pass si Calcasieu Pass, sub aspectul cererii sporite de gaz natural, mai ales in Europa.
Inca din decembrie 2021, Uniunea Europeana si Regatul Unit au importat cantitati record de gaze naturale, dat fiind faptul ca rezervele continentale au scazut simtitor iar siguranta energetica a multor tari din regiune e pusa sub semnul intrebarii. In contextul cererii mari, preturile crescute pe piata spot a hidrocarburilor au determinat piata de LNG sa se orienteze catre o flexibilitate marita in contractele semnate cu Europa.
In ultima perioada au fost semnalate multiple situatii in care nave incarcate cu LNG american parasesc porturile de incarcare, traverseaza Canalul Panama ca apoi sa se intoarca din drum avand o destinatie in Europa.
Statele Unite ale Americii a devenit in 2021 cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (LNG) catre UE si UK, insumand 26% din totalul importurilor din regiune. In primele 4 luni ale anului 2022, importurile de LNG din SUA catre UE si UK s-au triplat fata de aceasi perioada din 2021, cu o medie de 206 mil. m3/zi (49% din totalul importurilor). Gazul provenit din Rusia si Qatar au insumat fiecare cate 14%.
Primul trimestru al anului 2022 a marcat si scaderea exporturilor de LNG catre Asia cu 51%, avand o medie de 65 mil. m3/zi, fata de 130 mil. m3/zi in anul precedent. China si Coreea de Sud au fost destinatiile preferate pentru exportul american de LNG catre Asia. In schimb, in decursul Q1 2022, China a primit doar 6 transporturi de LNG din SUA. Acest lucru s-a datorat unei cereri reduse de gaz din cauza masurilor de lockdown dar si din cauza unei ierni mai blande pe plan global.