Incident naval – coliziunea unei fregate cu un submarin
Un submarin rus s-a ciocnit de o navă de război Royal Navy aflată în patrulare în Atlanticul de Nord, a confirmat Ministerul Apărării.
HMS Northumberland urmărise submarinul când a lovit sonarul navei – un echipament fiind tractat la sute de metri în spatele lui.
Incidentul, la sfârșitul anului 2020, a fost surprins de o echipă de televiziune care filma un documentar.
O sursă de apărare din Marea Britanie a spus că este puțin probabil ca incidentul să fi fost intenționat.
HMS Northumberland căuta submarinul în Cercul Arctic după ce acesta a dispărut de pe radarul navei, potrivit Channel 5, care filma pentru seria sa Warship: Life at Sea.
Ministerul Apărării a declarat că fregata a localizat submarinul folosind sonarul remorcat – un tub lung prevăzut cu hidrofoane sensibile pentru a asculta sub apă.
Un periscop a fost observat la suprafață de elicopterul Merlin al navei înainte ca submarinul rus să se scufunde din nou, lovind sonarul HMS Northumberland.
Nu este clar ce avarie, dacă este cazul, a fost suferită de nava rusă, dar fregata a trebuit să se întoarcă în portul din Scoția pentru a înlocui echipamentul avariat.
Activitatea submarinelor rusești a crescut în ultimii ani, iar fregatele Royal Navy patrulează regulat în Atlanticul de Nord.
De obicei, Ministerul de Justiție nu comentează cu privire la operațiuni, dar a făcut-o pentru că incidentul a fost surprins de camere.
Se crede că este prima ciocnire între navele rusești și ale Marinei Regale de la sfârșitul Războiului Rece. Fregata britanică Type 23 cauta submarinul rusesc la aproximativ 200 de mile nord de Scoția. Și-a scos sonarul remorcat – un cablu acoperit cu hidrofoane – pentru a asculta sunetele produse de submarin. Însă echipajul a fost nevoit să-și abandoneze misiunea și să se întoarcă în port pentru reparații, după ce cablul, a fost „târât peste carena submarinului”. „A fost avariat, devenind inutilizabil”, a spus o sursă. Fostul căpitan de fregate, comandantul Tom Sharpe, a spus: „Întrebarea este dacă a fost intenționat sau a fost un accident”.
HMS Northumberland făcea parte din Carrier Strike Group 2 pentru un exercițiu atunci când a avut loc evenimentul, iar într-o declarație de la sfârșitul anului 2020, dar Royal Navy a declarat că nava doar că a făcut escală în trei porturi din Scoția. Deși contactul fizic dintre navele NATO și navele de război rusești a fost un eveniment ocazional în timpul Războiului Rece, înfruntarea este prima dată când un astfel de incident a fost raportat pentru o navă a Marinei Regale de la căderea Uniunii Sovietice. Patrulele submarine rusești în Atlanticul de Nord și Marea Nordului sunt în creștere de ani de zile, crescând șansele interacțiunilor cu Marina Regală. Northumberland operează un sonar de frecvență joasă remorcat de tip 2087, capabil să efectueze atât operațiuni pasive, cât și active. Este fabricat de Thales și este conceput pentru a detecta submarinele înainte ca acestea să se afle în raza de atac.
Sonar 2087 este un sonar remorcat proiectat și produs de Thales Underwater Systems în locații din Marea Britanie (Cheadle Heath în Stockport și Templecombe în Somerset) și în Franța (Brest). Sonar 2087 înlocuiește vechiul Sonar 2031 în Royal Navy și echipează opt fregate de tip 23. De asemenea, se așteaptă ca sistemul să echipeze viitoarea navă de luptă globală Type 26 a Marinei Regale începând cu anul 2020. Este un sonar activ de joasă frecvență (LFAS) și constă atât din rețele de sonare active, cât și pasive. Thales descrie sistemul ca „o matrice remorcată care permite fregatelor de tip 23 să vâneze cele mai recente submarine la distanțe considerabile și să le localizeze dincolo de raza la care submarinele pot lansa un atac.” În timpul exercițiului Auriga din 2010, capacitatea HMS Sutherland echipată cu Sonar 2087 a fost descrisă ca fiind „întrecerea lumii” de către comandantul Sutherland. La exercițiu au participat nave de război americane, britanice, canadiene și franceze, inclusiv submarinul nuclear francez Perle.
CAPTAS-4 (sau S2087) echipează fregate ASM de prim rang, cum ar fi fregatele britanice Type 23 și Type 26, FREMM-urile franceze, FREMM-urile italiene, F110-urile spaniole și T-23 chilian.
Soluțiile CAPTAS (1,2,3,și 4) au același tehnologie bazată pe blocuri acustice comune (inele de transmisie și matrice de recepție), precum și module electronice și software. Îmbunătățirile asupra unuia dintre produse beneficiază întreaga familie, păstrându-l în orice moment de ultimă generație. Într-o lume în care marinele se confruntă cu amenințări și provocări în creștere și uneori neașteptate, războiul anti-submarin reapare ca o disciplină cheie pentru secolul 21, iar gama de produse CAPTAS oferă cele mai bune soluții pentru a asigura eficacitatea și siguranța marinei pe mare.
Sonar 2087 este un sonar remorcat care a fost proiectat pentru a înlocui vechea rețea remorcată Sonar 2031 din Royal Navy, fiind „un sistem remorcat care permite fregatelor de tip 23 să vâneze cele mai recente submarine la distanțe considerabile și să le localizeze dincolo de raza de acțiune la care submarinele pot lansa un atac.”
Sonarul 2087 este un sonar activ de joasă frecvență (LFAS) și constă atât din rețele de sonare active, cât și pasive, fabricat de Thales din Marea Britanie (Cheadle Heath din Manchester și Templecombe din Somerset) și din Franța (Brest).
Sonarul 2087 poate funcționa într-o gamă largă de medii, de la zona oceanică până la litoral și de la apele tropicale prin temperate până la cele arctice. Este posibilă instalarea și recuperarea sistemelor externe active și pasive în condiții de mare până la starea mării 6.
Sistemul a fost concepute special pentru a se integra perfect cu Sonarul 2050 (din dotarea Fregatelor Tip 22R), Surface Ship Torpedo Defense (SSTD) și sistemul de comandă a fregatei de tip 23 (DNA(1), cu costuri reduse pe ciclul de viață. În aprilie 2001, Ministerul Apărării din Marea Britanie a atribuit lui Thales un contract pentru dezvoltarea și furnizarea a șase seturi de sonare S2087, cu un cost de achiziție estimat la 340 de milioane de lire sterline (652 de milioane de dolari).