Stadiul lucrarilor de reparatie a navei Flaminia
Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA a anunţat stadiul lucrărilor de reparaţie a navei Flaminia, vasul considerat bombă toxică, al cărui acces în porturi a fost refuzat de mai multe ţări. Portcontainerul a fost decontaminat, în cele din urmă, în Danemarca. Structura deteriorată a corpului navei a fost înlăturat în proporţie de 97%, aceasta fiind cea mai avansată operaţiune din programul de lucrări.
Porţiunile noi de corp, care vor înlocui pe cele avariate, sunt confecţionate în proporţie de 80%. Un sfert dintre acestea au fost montate deja pe poziţie, în docul uscat. Noile bloc-secţii montate au fost racordate la sistemele existente ale navei, care nu au avut de suferit în urma incendiului. Totodată, armatorul a mai comandat lucrări suplimentare de înlocuire a bulbului (prova) navei pentru sporirea performanţelor navei: creştere de viteză şi scădere a consumului de combustibil. Acest set de lucrări suplimentare a fost efectuat în proporţie de 30%. „Lucrătorii implicaţi în activităţile specifice la bordul navei utilizează echipament individual de protecţie corespunzător, iar coordonatorii şi inspectorii de protecţia muncii supraveghează constant lucrările, în conformitate cu standardele specifice oricărei reparaţii de nave efectuate în incinta DMHI“, dă asigurări şantierul din Mangalia.
Şantierul a mai anunţat că în urma evaluării rezultatelor analizelor apei de balast a navei faţă de normativele în vigoare şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor, a primit acceptul Administraţiei Bazinale de Ape/Dobrogea Litoral şi al Căpităniei Portului Mangalia privind debalastarea navei Flaminia. „Daewoo-Mangalia Heavy Industries S.A. apreciază că va finaliza proiectul la termenul contractual, în condiţiile de calitate asumate în faţa clientului său“, se arată în comunicatul DMHI.
MSC Flaminia este un vas sub pavilion Germania, construit în urmă cu 13 ani în Şantierul Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. Armatorul navei este Mediterranean Shipping Company din Elveţia, pentru operatorul Niederelbe Schiffahrtsges din Germania. Nava a trecut printr-o explozie devastatoare în iulie 2012. Avea la bord aproape 3.000 containere pe care le transporta din Statele Unite ale Americii spre Belgia, iar 150 dintre acestea conţineau deşeuri periculoase. În explozie, 120 containere au fost distruse, iar încărcătura lor a ajuns în toate compartimentele navei. Trei marinari au murit în incendiul declanşat la bord.{jcomments on}