South Stream la start
În ciuda numeroșilor adversarii ai „South Stream” – printre care și România – ca proiect al „Gazprom”, precum și opiniile scepticilor europeni de a pune la îndoială succesul proiectului care vizează construirea unui conducte de gaz din Rusia către Europa de Sud și Centrală, acest proiect avansează într-un ritm rapid. Îînceperea livrărilor de gaze sunt programate pentru decembrie 2015. În 2018, „South Stream” va ajunge la capacitatea sa de maximă de 63 de miliarde de metri cubi pe an.
Proiectul „South Stream” prevede construirea a patru șiruri de conducte de gaz cu diametrul de 32 – inch (812.8 mm) sub Marea Neagră, la adâncimea maximă de până la 2.250 de metri. Acestea vor fi stabilite de la stația de compresoare principală Russkaya care va fi construită pe coasta Rusiei la Pasha Dere, iar primirea se va face la terminalul pe coasta bulgară în apropiere de Varna. Lungimea totală a țevilor care urmează să fie montate, va fi 3700 km.
Apoi, gazoductul va trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria și Slovenia și în final va ajunge în nordul Italiei. Ramificații vor fi construite în Serbia, Croația și Bosnia și Herțegovina. În plus, posibilitatea de a construi o ramură pentru Macedonia este luată în considerare. Lungimea totală a conductelor de pe uscat (1200 la 1400 mm) va fi de 1455 km în Europa Centrală și de Sud.
Sistemul va furniza 15,75 miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești către Europa începând cu 2016, 47.25 miliarde de metri cubi – în 2017, iar în 2018 se va ajunge la capacitatea de proiectare completă de 63 de miliarde de metri cubi anual.
Prin Ordinul președintelui rus Vladimir Putin, pentru a accelera proiectul „South Stream” și trecerea la etapa de construcție, „Gazprom” și partenerii săi externi au adoptat deciziile de investiții finale pentru secțiunile de conducte de gaz off-shore și onshore din Bulgari au, Serbia, Ungaria și Slovenia încă din anul 2012.
În decembrie anul trecut au început lucrările la stația de compresoare (de pe coasta Mării Negre, în Krasnodar în apropierea Anapa). La începutul acestui an, un program de activități a fost aprobat. Acesta a stabilit etapele de construcție și termenele pentru secțiunile off-shore și onshore de South Stream. Planurile de acțiune au fost semnate pentru construcția conductei de gaz din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia și Croația, precum și foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a proiectelor energetice în Bosnia și Herțegovina în cadrul proiectului South Stream.
În plus, în acest an sediul „South Stream s-a deschis în Amsterdam. Proiectul de bază a fost prezentat și conceptul tehnic final al gazoductului off-shore a fost definit. O strategie de contractare a fost dezvoltată pentru proceduri de licitație privind achiziționarea de țevi și conducte și de stabilire a operațiunilor off-shore. Pregătirea documentelor de licitație a început și procedurile competitive lansate pentru a alege contractorul conducte de mare adâncime și furnizarea de conducte pentru primele două linii al conductei de gaze.
Luând în considerare complexitatea și amploarea proiectului, doar companiile care au o vasta experiență sunt alese pentru proiectul „South Stream”. De exemplu, în urma rezultatelor de licitare, compania olandeză „INTECSEA” a fost aleasă ca proiectant general al secțiunii de conducte de gaz off-shore. Ofertele de stabilire a conductei offshore, au fost primite de la compania italiană “Saipem” și cea olandeză „Allseas”. Companiile: „Europipe”, „Nippon Steel”, „Sumitomo”, „Severstal”, „Vyksa metalurgice Plant”, „Chelyabinsk Pipe – Rolling Plant”, „Izhora Pipe Mill” și altele sunt în competiție pentru dreptul de a furniza conductele de gaze onshore.
Începutul lucrărilor offshore sunt programate pentru mijlocul anului 2014. Acordurile cu furnizorii și contractorii sunt planificate în primul trimestru al anului 2014.
Adaptarea unui articol publicat în corporative Gazprom Magazine Issue 11 de Denis Kirillov .{jcomments on}