Santier de taiere și reciclare – “ultimul drum” al navelor
După mai mult de 20-30 de ani în serviciu, multe nave ajung în “abatoarele” din sudul Asiei. Un astfel de santier de taiere și reciclare și în același timp și cel mai mare din lume este cel de la Alang. Alang este un oraș din districtul Bhavnagar din regiunea Gujarat, India. În ultimele trei decenii plajele localității au devenit cel mai mare centru de reciclare și taiere de nave la nivel mondial.
Alte șantiere de același gen exista și în Pakistan la Gadani Beach aproape de Karachi; Aliaga Turcia; Chittagong Bangladesh; Dubai UAE; câteva în SUA și câteva șantiere în China care în anii 90 dețineau poziția de lider pe piața de reciclări materiale provenite de la nave. în prezent, șantierul de la Alang reciclează 50 % din navele venite la taiere pe piața de casări în întreaga lume. Petroliere gigant; port containere; pasagere; mineraliere; cargouri și uneori și nave militare sunt eșuate intenționat în timpul fluxului pentru ca mai apoi în timpul refluxului sa fie curățate de tot ceea ce se găsește de valoare la bord (începând de la saltele chiuvete și umerașe și terminând cu instalațiile de navigație, cabluri, motoare, generatoare, pompe, etc.) iar apoi tăiate bucată cu bucată până când din navă mai rămân doar resturi și o pata de reziduuri.
Problema în cazul acestui santier de taiere ca și în cazul majoritarii locurilor în care se desfășoară aceasta activitate apare când în desfășurarea acestor afaceri intervin ecologiștii, care de cele mai multe ori aduc în atenția mass media internațională dezastrul ecologic cauzat de reziduurile petroliere ramase de la nave și care extermina practic ecosistemul și orice șansa de a se mai regenera. Până în iunie 1983 când a început activitatea, plaja de la Alang era curată și nu fusese afectată în nici un fel de activitatea umană.
Alt aspect care a adus la apariția și dezvoltarea acestei locații și nu numai, este forța de muncă ieftină din zonă, la reciclarea unei nave lucrând în același timp peste 300 de oameni, iar în total pe șantier lucrează peste 40.000 de oameni, mare parte din ei alcătuind aproximativ 400 de echipe care, în schimburi, dezasamblează navele. Condițiile de munca sunt însă deplorabile, fără echipament de siguranță; în acest loc înregistrându-se zilnic cel puțin un accident de munca, care de cele mai multe ori are ca urmare decesul celor implicați deoarece cel mai apropiat spital se afla la peste 50 de km în orașul Bhavnagar.
Pe viitor însă, în urma unui parteneriat public numit Delhi Mumbai Industrial Coridor între guvernul de la Gujarat și cel Japonez, acest santier de taiere va fi retehnologizat și finanțat de către japonezi pană când acesta va ajunge la nivelul cerut de standardele internaționale. Acest proiect urmărește să transforme locația în cel mai mare santier de taiere si reciclare din lume care respecta regulile IMO în domeniu, lucru ce i-a determinat pe unii armatori să își vândă navele pentru casare către celelalte șantiere din lume pentru a obține un preț mai bun pe tona de metal față de cel de la Alang.
Autor: Vlad Adrian