Shell va construi cel mai mare generator de hidrogen verde
Shell a anuntat ca a luat decizia finala in vederea construirii celui mai mare generator de hidrogen verde din Europa, amplasat in portul Rotterdam.
Shell Nederland impreuna cu Shell Overseas Investments, ambele subsidiare Shell vor fi implicate in constructia platformei ce va purta numele Holland Hydrogen I.
Statia va folosi un dispozitiv de electroliza cu putere de 200 MW ce va fi pornit in 2025. Prin electroliza apei se vor produce 60.000 kilograme de hidrogen „verde”. Energia electrica necesara va fi furnizata de catre ferma eoliana Hollandse Kist (noord), partial detinuta de Shell.
Hidrogenul produs va aproviziona platforma industriala chimica Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam, inlocuind astfel parte din hidrogenul „gri” folosit in rafinarie. In acest mod se vor reduce si emisiile de CO2 pentru productia locala de benzina, motorina si kerosen.
Este hidrogenul o energie regenerabilă?
Există mai multe tipuri de hidrogen, în funcție de procesul de producție și de emisiile de gaze cu efect de seră. Hidrogenul curat („hidrogen regenerabil” sau „hidrogen verde”) este produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii.
În prezent, hidrogenul are un aport minor în aprovizionarea globală cu energie. Rămân provocări de depășit în ce privește competitivitatea costurilor, amploarea producției, infrastructura necesară și percepția asupra siguranței. Cu toate acestea, este de așteptat ca hidrogenul să permită pe viitor transportul fără emisii, încălzire domestică și procese industriale, cât și stocarea de energie inter-sezonieră.
Care sunt avantajele hidrogenului?
Hidrogenul reprezintă aproximativ 2% din mixul energetic al UE, din care 95% este produs prin arderea de combustibili fosili, ceea ce degajă 70-100 milioane de tone de CO2 în fiecare an. Potrivit cercetărilor, energiile regenerabile ar putea furniza o parte substanțială din mixul energetic european până în 2050. În acest mix hidrogenul ar putea reprezenta până la 20%, respectiv între 20-50% din necesarul de energie în transporturi și între 5-20% din necesarul în industrie.
El este folosit în principal ca materie primă în procesele industriale, dar și drept combustibil pentru rachete spațiale.
Hidrogenul poate fi considerat un bun combustibil datorită proprietăților acestuia:
- Folosirea sa ca sursă de energie nu produce gaze cu efect de seră (apa este singurul produs secundar)
- Poate fi folosit pentru a produce alte gaze, ca și combustibili lichizi
- Infrastructura existentă pentru transportul și stocarea gazelor poate fi reutilizată pentru hidrogen
- Are o densitate energetică mai ridicată decât a bateriilor, deci poate fi folosit pentru transportul pe distanțe lungi, sau de tonaj mare
Sursa: Parlamentul European