Propusia cu abur, nave LNG – perspective pentru 2023

Turbina cu abur – Mitsubishi Heavi Industries
Chiar daca navele LNG insumeaza doar 1.45% din numarul total al navelor active, costul marfii transportate reprezinta 12% din total, calculat pe anul 2022. Aceasta statistica explica cresterea majora a costurilor de transport pentru gazul natural lichefiat, alimentata si de perturbarile din piata de energie din Europa.
Marja de profit mult mai mare a reprezentat o solutie salvatoare pentru unele nave LNG mai vechi, avand propulsie cu abur.
Factorii ce au influentat cererea si oferta pentru nave LNG in 2022
Cererea
Chiar si inaintea conflictului Ruso-Ucrainean, navele LNG au fost la mare cautare, Arderea gazului natural in industrie si pentru producerea de energie electrica este considerata ca fiind o alternativa „curata” a folosirii produselor petroliere sau a carbunelui.
Escaladarea razboiului din Europa a dus la reducerea dramatica a volumului de gaz natural livrat de Rusia catre vest prin conductele Nord Stream, Yamal, Turk Stream si Blue stream. Statele Europene afectate au cautat sa inlocuiasca deficitul energetic cu gaz natural lichefiat (LNG) din alte surse precum SUA, Qatar sau Nigeria.
Numarul redus de nave disponibile si cresterea majora a cererii de gaz au avut efectul combinat de crestere a tarifelor pentru nave LNG, ajungand in luna Decembrie 2022 pana la 466.000 USD/zi.
Oferta
La data de 31 Ianuarie 2022 se aflau 767 nave LNG aflate in exploatare si 232 in constructie. Asadar un procent impresionant de 30% nave noi comandate.
Multe dintre navele noi aflate in constructie vor intra sub incidenta unor contracte de durata indelungata pentru aprovizionarea unor tari ca Japonia, Coreea de Sud sau India.
Flota de nave LNG
Cererea pentru gazul natural lichefiat a crestul substantial in ultimul deceniu, acest lucru contribuind la modernizarea continua a flotei mondiale prin construirea de nave noi de la an la an. In acest moment varsta medie a unei nave LNG este de 5 ani, o performanta impresionata pentru industria navala.
O alta caracteristica importanta observata este standardizarea navelor construite in 2022 folosind aproape exclusiv propulsia cu motoare dual fuel (MAN MEGA, X-DF sau DFDE). Din punct de vedere al capacitatii de transport, 75.7% din navele construite au fost de 174.000 m3.

Propulsia moderna a navelor LNG – 2 motoare principale in 2 timpi si 4 diesel-generatoare
Anul 2023 va aduce implementarea unor noi criterii de eficienta impuse de IMO – EEXI si CII. Asadar armatorii cauta sa optimizeze costurile de transport in timp ce se aliniaza conditiilor legislative din ce in ce mai stricte.
Multe din navele construite inainte de 2010 dispun de propulsie cu turbine cu abur. Acestea au o eficienta mult scazuta fata de navele noi din cauza consumului specific mult mai mare (285 g/kwh la propulsia cu abur fata de 190 g/kwh la motoare navale) si a conditiilor de exploatare diferite. Avand in vedere ca o parte din gazul natural lichefiat aflat la bord se evapora constant in tancurile de marfa, acest gaz este folosit in propulsie si generatoarele de bord.
Modernizarea izolatiei tancurilor de marfa si instalarea unor noi solutii de re-lichefiere au dus la scaderi majore in rata de evaporare (boil-off rate) si implicit au dus la rentabilitatea mult mai mare a propulsiei cu motoare in doi sau patru timpi.
Vanzari si achizitii
Propulsia cu abur – Nave LNG
In alte circumstante navele avand propulsie cu abur s-ar chiuni sa isi gaseasca loc intr-o industrie in care eficienta energetica si normele de poluare au o importanta atat de mare.
Luam spre exemplu nava Trader III de 137.100 m3, construita in August 2002 in santierul Mitsubishi Heavy Industries. Valoarea acesteia a fost estimata la 29.9 milioane USD in 2022, cu 2.5 milioane USD peste valoarea de taiere (scrap).

Propulsie clasica – caldari navale, turbina cu abur
In schimb, conditiile actuale au transformat decizia de a pastra astfel de nave in exploatare in oportunitati majore de profit.
In Ianuarie 2023 Trader III a fost cumparata de Capital Gas cu 50 milioane USD. Nu este singura situatie de acest gen deoarece Capital Gas a achitionat si nava Trader II ( 33 miliarde USD).
Anul 2022 a insumat un numar de 10 achizitii de nave LNG avand propulsie cu abur, fata de 4 in anul precedent.
Terminale de regazificare

Flux tehnologic nava FSRU
Odata cu cresterea tonajului total de LNG, multe tari europene s-au vazut nevoite sa isi extinda capabilitatile de import, stocaj si regasificare a LNG-ului.
Din cele 45 de nave FSRU active, 31 au fost construite in acest scop, restul fiind conversii ale unor nave vechi. O astfel de conversie costa intre 80 si 100 milioane USD la unul dintre cele mai mari santiere din Singapore.
Cererea marita din Europa pentru terminalele mobile de regasificare (FSRU) ofera inca o solutie salvatoare pentru flota de nave cu turbine pe aubr. Urmand o conversie FSRU aceste pot oferi solutii rapide si economice operatorilor energetici din multe tari europene. Un exemplu este compania Golar LNG ce a vandut lava Golar Arctic (138.500 m3, constructie 2003, pret vanzare 286 milioane USD) catre compania italiana Snam cu scopul conversiei in nava FSRU.
Concluzie si perspective pentru 2023
Iarna relativ usoara impreuna cu numeroasele surse de import au contribuit la umplerea rezervelor europene de LNG mult mai repede decat a fost anticipat initial. Totusi, chiar daca 61 de nave noi vor fi livrate in cursul anului 2023, cele mai multe au deja contracte pre-stabilite de lunga durata. Asadar navlul pentru navele aflate la piata libera va ramane cel mai probabil la un nivel destul de ridicat, acest lucru determinand multe companii sa prelungeasca viata navelor ce altfel ar fi operat la limita profitabilitatii.