Propunerea Comisiei Europeane cu aplicabilitate din iulie 2015
{jcomments on}Dagmar Nelissen și Jasper Faber de la “Dutch think – tank CE Delft” au prezentat un raport în această săptămână, analizând impactul legislației propuse de UE, pe baza monitorizării raportării și verificării emisiilor de CO2 din sectorul maritim.
Ei au descoperit că sistemul actual de monitorizare (MRV) a emisiilor de CO2, provenit de la nave mari (> 5000 GT )," are doar un efect foarte limitat asupra emisiilor de CO2."
În studiul lor, se analizează costurile și acuratețea diferitelor metode de monitorizare a combustibilului de la bordul navelor și s-a constat că precizia între diferite metode variază semnificativ, de la circa 5 % pentru notele de livrare a combustibilului la mai puțin de 0,5 % pentru monitorizarea prin utilizarea graficului consumului de combustibil.
Următoarele sunt cele patru metode utilizate în prezent în cazul în care acuratețea și costurile de investiție ale acestor patru metode de monitorizare:
· Monitorizarea notelor de bunkeraj și evaluări periodice ale rezervoarelor de combustibil.
· Monitorizarea tancurilor de combustibil pentru propulsia navei de la bord.
· Monitorizarea instantanee a consumului în procesele de ardere aplicabile.
· Măsurători ale emisiilor directe.
Autorii subliniază faptul că fără metode exacte de înregistrare a datelor de consum de combustibil, care pot oferi o bază pentru luarea de măsuri în vederea îmbunătățirii eficienței, este puțin probabil să se facă îmbunătățirea eficienței.
Îmbunătățirea eficienței va fi un câștig prin monitorizarea precisă a combustibilului, monitorizarea mai multor alți parametri (traseul, condiții de mare, parametrii meteo, etc.), precum stocarea și analiza datelor monitorizate. În plus, raportul indică datele prin care rapoartele de funcționare ca nefiind suficient de complete și precise. Autorii recomandă ca proprietarii de nave să dezvolte "grafice de consum/viteză, specifice navei, pentru diferite condiții și să o actualizeze în mod regulat."
Deși monitorizarea continuă a consumului de combustibil este scumpă, în cazul în care proprietarii de nave au investit în metode mai precise, trebuie suportate costuri de investiții mai ridicate, dar pe de altă parte, în timp ele vor scădea.
Estimăm că proprietarii de nave și operatorii ar putea reduce costurile operaționale cu 5- 9 milioane € anual prin utilizarea monitorizării automate a combustibilului sau monitorizarea continuă a emisiilor. În plus, investind în monitorizarea mai precisă a consumul de combustibil va fi de asemenea, ca urmare a unor serii de măsuri în ceea ce privește reglementările privind poluarea aerului din UE și ale IMO, rezultatul va produce economii de costuri, atât pentru proprietarii de nave și pentru autoritățile de reglementare.
În afară de economii de costuri, o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 (cel puțin cu 2 % așteptată de către Comisia Europeană) ar putea rezulta din monitorizarea mai precisă.
Comisia Europeană propune ca reglementarea acestora ar trebui să intre în vigoare în iulie 2015 și va duce la economii de costuri pentru sectorul de transport maritim de 1,2 miliarde € pe an până în 2030.