Prezentarea Sistemului de Telecomunicatii Meteorologic
Sistemul de Telecomunicatii Meteorologic asigura conectivitatile si transferurile operative al datelor primare si prelucrate in intreaga retea meteorologica a Administratiei Nationale de Meteorologie.
Sistemul meteorologic de telecomunicatii si procesare date este distribuit in mai multe locatii ce acopera intreg teritoriul tarii. Sistemul in ansamblu sau, poate fi privit ca avand doua componente:
- Sistemul de telecomunicatii meteorologice national ce are la baza structura SIMIN – SIstem Meteorologic Integrat National;
- Sistemul de telecomunicatii international;
Figura 1 ilustreaza arhitecura generala a sistemului cu cele doua componente.
Fig.1
Sistemul national de telecomunicatii interconecteaza prin SIMIN WAN patru site-uri radar, sase Centre Regionale de Prognoza (RFC) si Centrul Operational (COF).
Centrul Operational (COF), localizat la sediul central al Administratiei Nationale de Meteorologie este punctul central al sistemului SIMIN, centrul national de colectare, producere si distribuire a datelor si produselor meteorologice de la si catre alte site-uri din tara.
Cele sase Centre Regionale (RFC): Cluj, Timisoara, Bacau, Craiova, Constanta si Sibiu, sint responsabile pentru coordonarea activitatilor de meteorologie din regiunile in care sunt amplasate sunt centre de colectare, producere si distribuire de date si produse meteorologice de la si catre COF si catre alte site-uri din interiorul fiecarei regiuni.
Site-urile Senzor sint acele site-uri configurate cu unul sau mai multi senzori de colectare de date meteorologice. Aceste site-uri furnizeaza datele de la senzori catre un RFC asociat sau catre COF, pentru distribuirea operativa a lor in cadrul sistemului SIMIN. Site-urile Senzor cuprind site-uri pentru radare, pentru observatii de suprafata si de radiosondaj precum si pentru senzori de detectare a fulgerelor. Site-urile Senzor pot avea unul sau mai multe tipuri de senzori intr-o singura locatie.
Pentru ca datele sa fie distribuite conform cerintelor intre site-uri, se utilizeaza o retea de arie larga (WAN) ce asigura conectivitatile ca in Fig.1, cu un canal principal VSAT si un canal de back-up in VPN. Intreaga retea este dimensionata sa asigure traficul de date meteo bidirectional(inclusiv imagini radar si satelitare) intre diversele tronsoane ale retelei spre/de la COF.
Distributia produselor meteo nationale si internationale de la COF catre RFC-uri se face prin IP Multicast.
Intreaga retea este capabila sa utilizeze in mod corespunzator si eficient traficul de voce (Voice over IP) impreuna cu traficul de date standard.
In figura 2 sunt evidentiate conexiunile logice ale retelei WAN din cadrul SIMIN.
Fig .2
La nivelul Serviciului National de Telecomunicatii Meteorologice se desfasoara activitate operativa permanenta de exploatare si monitorizare a intregului volum de date meteorologice receptionate din reteaua nationala si internationala, cu ajutorul Sistemului Automat de Comutare de Mesaje (AMSS – MESSIR COMM), sistem specializat pentru date si produse meteorologice, si al echipamentelor de telecomunicatii din SIMIN.
Sistemul de comunicatii meteorologice din SIMIN are drept componenta principala un sistem CG(Communication Gateway) la COF- care realizeaza toate transferurile de date catre statiile locale SIMIN pentru prognoza, la centrele regionale (RFC-uri) catre CG-urile asociate, precum si catre Forecaster Console (FC) aflate in diverse locatii (Aviatia Militara, Marina Militara).
Communication Gateway la COF (CG-COF) receptioneaza in acelasi timp si toate datele meteo disponibile: date radar, date satelitare, date din modele de prognoza precum si toate datele meteo nationale si a celor din GTS.
La Centrele Regionale Meteo se colecteaza datele meteo de suprafata din zona de responsabilitate a fiecarui centru, sunt validate, compilate si transmise in Comm Gateway RFC care asigura retransmisia lor la Comm Gateway COF si in calculatoarele locale de procesare date precum si la diversi beneficiari regionali.
Administratia Nationala de Meteorologie ca Centru National in cadrul Organizatiei Mondiale de Meteorologie (OMM) este conectat la reteaua GTS(Global Telecommunications System) prin intermediul retelei de telecomunicatii RMDCN(Regional Meteorological Data Communication Network) – Fig. 3. In momentul actual avem conexiuni in aceasta retea cu Centrul Regional Sofia, cu Centrul Mondial Moscova si cu Centrul European(ECMWF). Reteaua actuala are la baza o infrastructura IP/MPLS furnizata de Orange Busines Services(OBS). Tehnologia MPLS(Multi Protocol Label Switching) a permis implementarea unui IP Virtual Private Network(IPVPN) pentru comunitatea RMDCN, din care facem parte inca de la infiintarea ei in 1998.
Fig 3
Sistemul AMSS gestioneaza pe langa canalele de date interne si canale de date folosite in reteaua internationala de telecomunicatii meteorologice(GTS):
– Canal de date cu Centrul Regional de Telecomunicatii Sofia prin protocol TCP/IP, transferuri de date meteo bidirectionale cu “ftp”. Acest circuit este parte din RMDCN;
– Canal de date cu Centrul Mondial de Telecomunicatii Moscova , protocol TCP/IP, circuit in cadrul retelei RMDCN;
– Canal de date cu Centrul Meteo Kisinau, protocol TCP/IP, transferuri cu “ftp”, via Internet;
– Receptie broadcast RETIM 5G de la Meteo France prin EUMETSAT – date alfanumerice, date GRIB, harti T4, date satelitare;
Pe aceste circuite(canale de date) sunt vehiculate date alfanumerice (SYNOP, TEMP, CLIMAT, AMDAR), binare(GRIB, BUFR) si in cod T4 (harti facsimil digitale).
Administratia Nationala de Meteorologie este conectata la Centrul European (ECMWF) prin reteaua de telecomunicatii europeana RMDCN. Prin aceasta conexiune sunt receptionate in regim operativ, date din modelul european, care sunt prelucrate si introdu-se in fluxul de telecomunicatii, prin intermediul Comm Gateway de la COF. De la ECMWF receptionam date de model de doua ori pe zi sub forma de fisiere binare GRIB, saptamanal date GRIB pentru scurta durata si lunar date GRIB pentru prognoza de lunga durata.. Comunicatia cu ECMWF precum si accesul pe serverele Centrului European, in cadrul RMDCN, se realizeaza de pe un server specializat, configurat pentru accesul in reteaua RMDCN.
Prin AMSS se asigura respectarea programelor OMM privind obligatiile ce revin Centrului National Meteorologic Bucuresti, acestea constand in transmiterea din ora in ora a buletinelor SYNOP cu statiile meteo pentru fluxul international(23 statii), de doua ori pe zi a mesajelor TEMP si o data pe luna mesajul Climat.