Industria iahturilor de lux salveaza santierele navale de la faliment. Lectia britanica
Industria navala a Marii Britanii este in declin constant inca de la mijlocul secolului trecut. Cu toate acestea, micii constructori de ambarcatiuni de lux nu isi fac mari probleme in ceea ce priveste viitorul afacerii lor.
Este o industrie unde marimea conteaza, caci pentru o ambarcatiune de lux de 40 de metri scoti cel putin 11 milioane de lire din cont, iar unii "monstri" de 48 de metri, cu punte tripla si finisaje super-elegante, ajung la un pret de 20 milioane de lire.
Ultimul produs de acest tip realizat in santierele Sunseeker din Marea Britanie i-a fost vandut lui Eddie Jordan, un antreprenor din lumea sporturilor auto. Iar Jordan pare fan al constructorului britanic, din moment ce, in timp, a achizitionat nu mai putin de 10 iahturi gigantice de la Sunseeker, noteaza revista The Economist.
Dezlegare la lux
In Regatul Unit, cifrele prelucrate de Superyacht UK, o asociatie a constructorilor navali, indica un profit de 492 de milioane rezultat in ultimele 12 luni, in crestere cu 7% fata de perioada anterioara. La nivel global lucrurile se inscriu in acelasi trend ascendent, cu 221 de ambarcatiuni de lux cu lungimi de peste 20 de metri livrate in primele sase luni ale acestui an.
Mult mai bine fata de aceeasi perioada a anului 2013, cand comenzile inregistrate abia au atins aproape de 150 de iahturi. In total, peste 400 de ambarcatiuni vor fi asamblate si livrate catre clienti in 2014. Insa gusturile noilor miliardari aparuti pe scena economica globala sunt mult mai excentrice decat cele ale clientilor din perioada pre-recesiune. Noile ambarcatiuni sunt livrate in porturi de pe coasta Chinei, Rusiei sau din golfurile coastelor americane, dar opulenta acestora bate orice record intalnit in trecut.
Italienii detin 40% din piata ambarcatiunilor de lux si cu toate acestea nu au intalnit pana in acest an clienti cu cereri atat de extravagante. "Victory", un iaht cu 7 punti construit de genovezii de la Fincantieri, a fost recent lansat la apa. Are in dotare sase piscine si un heliport cu hangar,dar plinul de combustibil se poate duce si la 50.000 de dolari.
Beneficiarii traditiei
Pe langa constructorii italieni, britanicii nu se pot lauda cu un numar impresionat de astfel de "monstri marini" lansati la apa. Insa Marea Britanie este preferata de catre cumparatorii de iahturi si din alte motive decat prestigiul constructorilor de ambarcatiuni de lux.
Un corp avocatesc specializat in acest tip de tranzactii, un sistem legislativ permisiv cu proprietarii de iahturi, porturi bune, servicii auxiliare si personal disponibil pentru efectuarea muncilor pe un vas de lux, ca si cursurile de specializare pentru marinarii din echipajele angajate pe aceste vase constituie atuurile insularilor atunci cand vine vorba de a da tonul in tranzactiile cu ambarcatiuni.
"Vasul poate fi construit in Italia, dar cumparatorul se va orienta catre Londra pentru a pune la punct detaliile tranzactiei si pentru a-si cauta personalul calificat din cadrul echipajului", explica Tom Chant, reprezentantul Superyacht UK. Inclusiv intretinerea si reparatiile iahturilor se fac cu preponderenta pe coastele Angliei.
Cap compas, Orientul Extrem!
Intre anii 2000-2008, industria navala destinata segmentului de ambarcatiuni de lux a crescut constant. Cresterea a fost incetinita de declansarea crizei financiare, dar nu a fost stopata de aceasta. Doar bancile s-au oprit din a credita constructorii din domeniu, isi aminteste Robert Braithwaite, fondatorul companiei Sunseeker. Firma sa inregistra in 2000 venituri de peste 100 milioane de lire sterile si avea o cifra de angajati de aproximativ 900 de persoane.
Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 341 milioane de lire ajungand la 2300 de angajati. Iar Braithwaite isi ghideaza acum afacerea prin apele exoticelor economii din zona Orientului Extrem, avand ca asociat majoritar un asiatic, Wang Jianlin, directorul Dalian Wanda Group si unul dintre ceimai bogati oameni din China.
Wang a achizitionat anul trecut 92% din actiunile Sunseeker contra sumei de 325 de milioane de lire, facand si investitii in valoare de 100 de milioane. O tranzactie care deschide piata asiatica pentru constructorul britanic de ambarcatiuni si o sansa nesperata venita inainte de declansarea crizei Rusia-Occident, eveniment care va reduce pentru un timp cererea de iahturi din partea clientilor rusi.