Franta suspenda livrarea primei nave de razboi Mistral catre Rusia
Conditiile pentru ca Franta sa autorizeze livrarea in octombrie a primei nave de razboi Mistral catre Rusia "nu sunt reunite la acest moment", a anuntat miercuri presedintia franceza, referindu-se la criza din Ucraina, potrivit AFP.
"In ciuda perspectivei de incetare a focului, care trebuie insa confirmata si pusa in practica", aceste conditii "nu sunt reunite la acest moment", a declarat presedintia franceza, intr-un comunicat.
"Actiunile efectuate recent de Rusia in estul Ucrainei contravin fundamentelor securitatii in Europa", a adaugat presedintia franceza. Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, denuntase vineri prezenta de trupe rusesti in estul Ucrainei iar Uniunea Europeana se pregateste sa adopte noi sactiuni impotriva Moscovei.
Noua pozitie a Frantei a fost exprimata in cadrul unui Consiliu de aparare organizat cu o zi inaintea summitului NATO din Marea Britanie si la cateva ore dupa noi critici americane legate de perspectiva derularii unui astfel de contract.
Autoritatile franceze, supuse unei puternice presiuni, in special din partea Statelor Unite si a Marii Britanii pentru a nu livra aceste nave, au afirmat pana in prezent ca prima nava va fi livrata Moscovei in toamna, asa cum prevedea contractul.
Contractul in valoare de 1,2 miliarde de euro (1,62 miliarde dolari), pentru doua nave de razboi Mistral, semnat in 2011 de guvernul conservator al presedintelui Nicolas Sarkozy, a fost primul astfel de contract semnat de o tara membra NATO pentru a livra echipamente militare Rusiei.
In jur de 400 de marinari rusi au ajuns in Franta pe 30 iunie pentru a incepe instruirea pe prima nava Mistral, numita Vladivostok. Acestia sunt gazduiti la bordul unei nave rusesti andocate in portul vestic Saint Nazare. Urmeaza sa ramaan in zona pana la sfarsitul lunii septembrie.
Presedintele american Barack Obama si-a exprimat ingrijoarea fata de contractul pentru navele Mistral in luna iunie, in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia si a sprijinului acordat separatistilor pro-rusi din estul Ucraieni. Un oficial din administratia Obama a declarat luni ca washingtonul continua sa se opuna livrarii.
"Doar pentru ca americanii spun <<sari>>, nu inseamna ca trebuie sa sarim. Cuvantul Frantei, semnatura sa, trebuie respectate", a declarat pentru postul de radio France Inter Xavier Bertrand, un fost ministru in timpul lui Sarkozy si membru senior in partidul conservator de opozitie UMP.
Tragedia aviatica de joi din Ucraina, in care si-au pierdut viata toti cei 298 de oameni aflati la bordul aeronavei Malaysia Airlines, a readus in discutie controversata vanzare a navelor Mistral franceze catre Rusia. Franta "risca sa se umple de ridicol" daca va merge pana la capat cu vanzarea navelor de razboi catre Moscova, comenteaza EUObserver.
Contractul de vanzare a fost criticat de la bun inceput de catre Statele Unite si de vecinii Rusiei – in special Georgia si statele baltice – care au atras atentia ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor. Mai multe tari membre ale Uniunii Europene si-au exprimat dezacordul inca dinaintea accidentului aviatic din Ucraina, insa altele, cum ar fi Germania, au aparat decizia Frantei de a merge mai departe, inaintea tragediei din Ucraina.
Vinerea trecuta insa, intrebata de jurnalisti daca Franta ar trebui sa mearga pana la capat cu respectarea contractului si sa livreze navele Rusiei, Angela Merkel a declarat ca Germania a suspendat in luna martie un contract pentru a construi un centru de instruire de lupta in Rusia.