Raportul privind pirateria pe trimestrul I/2014
La nivel mondial, incidentele de piraterie au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii șapte ani, dar acest fapt nu trebuie privit încă ca o victorie.
Raportul referitor la Trimestrul I din 2014 al Camerei Internaționale de Comerț, prin Biroul Maritim Internațional ( IMB ), a relevat faptul că pirateria pe mările lumii a fost la cel mai scazut nivel de prim trimestru din anul 2007, fiind înregistrate 41 de incidente.
În primele trei luni, două nave au fost piratate la nivel mondial, pe 37 de nave au urcat pirații, s-a tras asupra a 5 nave, iar alte 5 cinci tentative de atacuri au fost raportate. Patruzeci și șase membri ai echipajelor au fost luați ostatici și doi au fost răpiți.
În zona Somaliei, au fost raportate cinci incidente, același număr ca și primul trimestru al anului 2013, inclusiv trei tentative de atacuri precum și două nave asupra cărora s-a tras.
În ciuda acestei aparente vești bune, amenințarea de piraterie din Somalia este încă evidentă.
Pentru a dovedi că pirateria din Somalia rămâne o amenințare, raportul citează un incident din ianuarie 2014, când un tanc Panamax a fost abordat la aproximativ 115 Mm sud de Salalah/Oman de la o barcă lansată de pe o navă mamă. Atacul a fost respins, iar forțele navale internaționale au interceptat ulterior nava-mama – un dhow indian care anterior fusese deturnat. Unsprezece membri ai echipajului india au fost eliberați și cinci suspecți pirați au fost prinși.
Incidentul a demonstrat rolul esențial al forței navale internaționale prin care se reduce amenințarea de piraterie din Somalia, prezența lor trebuind să fie menținută în ciuda scăderii numărului de atacuri.
Comandanții navelor sunt sfătuiți să dea dovadă de vigilență și să adere la cele mai recente recomandări mai bune practici de management.
În largul Africii de Vest s-au înregistrat 12 de rapoarte, inclusiv deturnarea de două nave cu 39 de marinari luați ostatici, iar doi fiind răpiți de la nava lor. Ca și în anii precedenți, a existat un număr semnificativ de atacuri care nu au fost nedeclarate în primul trimestru al anului 2014. Aceste nave pot fi utilizate de către pirați pentru a efectua atacuri asupra altor nave.
Angola a avut prima sa deturnare raportată în primul trimestru al anului 2014, demonstrând astfel capacitatea pirateriei nigeriene. Incidentul a implicat pirați înarmați care au atacat tancul Kerala ancorat în rada portului Luanda din Angola. Pirații au furat o cantitate mare de marfă (motorină) în trei operațiuni distincte, iar nava a fost sub controlul piraților nigerieni pentru mai mult de o săptămână. Un membru al echipajului a fost rănit în timpul incidentului.
În Indonezia, s-au raportat cel mai mare număr de atacuri de rapoarte – 18, comparativ cu 25 în primul trimestru al anului 2013.