Prima nava din lume purtatoare de drone, autonoma si bazata pe AI
În ultimii ani, lumea a fost martoră a unei concurențe intense între SUA și China, variind de la dominație economică și militară, astfel încât acestea să-și poată asigura superioritatea în noile tehnologii emergente precum Inteligența Artificială (AI).
AI este considerată o parte a celei de-a patra revoluții; este o tehnologie favorizantă mai degrabă decât o armă, oferind astfel o aplicare largă a tehnologiei în scopuri civile, dar și militare. În acest sens, AI a devenit unul dintre principalele aspecte ale competiției de putere dintre SUA și China. În prezent, SUA se bucură de dominație în acest domeniu, dar în ultimii ani progresele realizate prin cercetare și dezvoltare (R&D) în IA în China au început să reducă decalajul dintre țări. Spre deosebire de SUA, China suprapune utilizarea AI în scopuri civile și și militare.
Lansarea recentă a lui Zhu Hai Yun, prima navă purtătoare de drone din lume care utilizează inteligența artificială, ridică întrebarea dacă o astfel de navă va fi folosită numai pentru cercetarea marină sau dacă o astfel de tehnologie ar putea fi transferată și utilizată pentru aplicații militare.
Deoarece Zhu Hai Yun este considerată o navă-mamă, este echipată pentru a transporta drone, nave fără pilot și submersibile la bord, împreună cu diverse sisteme și capacități de observare tridimensională. În plus, aceasta permite Chinei să colecteze și să aibă o hartă topografică detaliată – inclusiv fundul mării – și informații maritime din orice zonă de interes. În acest sens, dezvoltarea lui Zhu Hai Yun – complet fabricată în China – oferă Chinei oportunitatea necesară de a utiliza o astfel de tehnologie pentru a construi mai multe drone bazate pe inteligența artificială în domeniul aerospațial și maritim.