Dobrogea, un pol energetic al Romaniei. Un nou posibil proiect ?
Prezentam pe 15 ianuarie, soluția ingenioasă și revoluționară a Japoniei de a ancora centrale eoliene, în ape relativ adânci. O soluție ingenioasă care vine ca o adaptare la condițiile platoului din jurul insulelor japoneze. Locul unde se desfășoară exeperimentul, este ales și pentru a atenua din percepția dezastrului de la Fukushima, dar și în dorința de a fi mult mai ușor acceptat și finanțat.
Am putut aprecia și faptul că soluțiile propuse de japonezi, sunt adaptate condițiilor locale, dar în aceeași idee de a utiliza forța vântului cu o medie anuală mai mare pe mare decât pe uscat. Soluțiile nord-europene se bazează pe soluția fixării pe fundul mării, dar întradevăr acestea oferind condițiile optime.
Cel mai fierbinte sector din economia românească, energia verde, a atras între 2009 şi 2013 investiţii de 6 miliarde de euro. Pentru 2014 sunt aşteptate alte 3 miliarde de euro.
Investiţiile în proiecte eoliene şi solare ar putea ajunge anul acesta la 3 miliarde de euro, sumă care se adaugă celor 6 mld. euro atrase de România în acest domeniu în perioada 2009-2013, potrivit calculelor ZF făcute pe baza informaţiilor furnizate de ANRE şi Transelectrica.
Consider ca fiind de interes a se demara studii privind potențialul eolian al zonelor costiere ale României, apreciind totodată faptul că zona cea mai propice pentru amplasarea fermelor eoliene este cea situată la nord de Vadu.
Rămân în discuție aspectele legate de impactul asupra pescuitului precum și asupra Biosferei Delta Dunării. Avantajul inexistenței unor proprietari privați, cărora le trebuie acordate despăgubiri sau chirii, ci numai acceptarea de către autoritățile statului.
Vă invit la discuții și comentarii pe acest subiect.