Comitetul pentru Protectia Mediului Marin se intalneste in cadrul IMO
Comitetul pentru protecția mediului marin ( MEPC ) al Organizației Maritime Internaționale ( IMO ) întrunește pentru a 66- a sesiune între 31 martie – 04 aprilie 2014, la sediul central al IMO din Londra.
Ordinea de zi prevede discutarea modificărilor propuse pentru MARPOL, pentru a face sistemul de audit obligatoriu, revizuirea prevederilor de mediu în proiectul Codului Polar și proiectele de modificări asociate pentru a face Codul obligatoriu, aplicarea regulamentelor de eficiență energetică și balast a apelor și de convențiile de reciclare a navelor.
MEPC va lua în considerare în vederea adoptării, a proiectelor de amendament la MARPOL, anexele I până la VI, pentru a face utilizarea Codului de implementare instrumentelor IMO ( Codul III ) obligatoriu. Proiectele de amendamente adăugă definiții și reglementări referitoare la "verificarea de conformitate", făcând astfel sistemul de audit IMO obligatoriu conform MARPOL.
Codul III a fost adoptată de Adunarea IMO în 2013. Modificări similare cu alte tratate IMO sunt, de asemenea în curs de adoptare, pentru a face sistemul de audit obligatoriu odată cu adoptarea modificărilor relevante, intrând în vigoare în 2016.
De asemenea de discută proiectul de amendament la data punerii în aplicare pentru “Tier III”, fiind luat în considerare pentru adoptare.
MEPC va lua în considerare în vederea adoptării, proiectele de amendamente propuse la MARPOL anexa VI, regula 13, referitoare la oxizi de azot ( NOX ), cu privire la data punerii în aplicare a "Tier III", ca standarde în zonele de control al emisiilor ( ECAS ), luând în considerare o serie de amendamente.
MEPC , la ultima sa ședință, a fost de acord să modifice data pentru implementarea completă a standardelor "Tier III" ca fiind 1 ianuarie 2021, cu începere de la 1 ianuarie 2016.
Cerințele de control al NOX se aplică motoarelor marine diesel de peste 130 kW putere de ieșire și diferite niveluri de control, pe baza datei de construcție a navelor. Controalele prevăzute în “Tier III” se vor aplica de la data intrării în vigoare doar navelor specificate în timp ce își desfășoară activitatea în ACE desemnate pentru a limita emisiile de NOx (în prezent, în zona nord-americană de control al emisiilor și Statele Unite în zona Mării Caraibelor). În afara acestor zone, se aplică controale "de nivel II", necesare pentru motoare diesel navale instalate pe nave construite după 1 ianuarie 2011.
MEPC va lua în considerare, de asemenea, în vederea adoptării:
· proiectele de amendament la MARPOL anexa I, Codul pentru construcția și echiparea navelor care transportă în vrac mărfuri chimice periculoase ( Codul CCB ) și Codul internațional pentru construcția și echipamentelor navelor pentru transportul în vrac al produselor chimice periculoase (Codul IBC), cu privire la cerințele obligatorii de transport privind echipamente de stabilitate pentru petroliere și tancuri chimice;
· proiectele de amendament la MARPOL anexa V pentru a actualiza registrul de evidență a gunoiului și de descărcare de gestiune;
· proiecte de modificare a anexei VI la MARPOL, privind extinderea aplicării indicelui de eficiență energetică ( EEDI ) transportatorilor LNG, navele de marfă ro-ro (purtători de vehicule), navele de marfă ro-ro, navele de pasageri ro-ro și de croazieră de pasageri, nave cu propulsie neconvenționale și de a scuti navele care nu sunt propulsate prin mijloace mecanice și navele de marfă, cu capacitate de spargere a gheții.
MEPC este de așteptat să revizuiască cerințele de mediu în cadrul proiectului propus obligatoriu Codului internațional pentru navele care operează în apele polare (Cod Polar). Se vor lua în considerare proiectele de amendamente propuse la MARPOL pentru a face Codul Polar obligatoriu.
Proiectele de texte au primit acordul de principiu, de la prima sesiune a sub-comisiei pentru Construcții și Proiectarea Navelor (SDC 1). Proiectul Codului Polar acoperă întreaga gamă de proiectare, construcție, echipamente, operațional, de formare, de căutare și salvare și problemele de protecție a mediului relevante pentru navele care operează în apele din jurul inospitalier cei doi poli. Prevederile de mediu includ cerințe referitoare la prevenirea poluării cu hidrocarburi; de prevenire a poluării cu substanțe lichide nocive provenite de la nave; de prevenire a poluării cu ape uzate de la nave, precum și de prevenire a poluării prin descărcare de gunoi de la nave.
MEPC este de așteptat să continue activitatea pentru dezvoltarea în continuare de linii directoare în vederea sprijinirii punerii într-o aplicare uniformă a reglementărilor privind eficiența energetică a navelor, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2013, inclusiv luarea în considerare a amendamentelor de a actualiza Rezoluția MEPC.212 ( 63 ) 2012 referitoare la orientări cu privire la metoda de calcul de eficiență energetică atins Index design ( EEDI ) pentru navele noi.
MEPC va discuta punerea în aplicare a rezoluției MEPC.229 ( 65 ) privind promovarea cooperării tehnice și transferului de tehnologie pentru îmbunătățirea eficienței energetice a navelor.
În plus , MEPC va lua în considerare elaborarea unor măsuri tehnice și operaționale suplimentare pentru a spori eficiența energetică a navelor. Diverse observații referitoare la propunerile de a stabili un cadru pentru colectarea și raportarea datelor privind consumul de combustibil a navelor vor fi luate în considerare.
În discuții, MEPC va lua în considerare pentru adoptare, proiectele de amendamente la Codul tehnic NOx din 2008, în ceea ce privește utilizarea de motoare dual-combustibil.
MEPC va analiza proiectele din 2014 privind orientările referitoare la informațiile care trebuie prezentate de către Administrația Organizației și care acoperă certificarea unei metode aprobate în conformitate cu cerințele reglementare 13.7.1 din anexa VI la MARPOL (referitoare la "motoarele diesel navale instalate pe un navă construită înainte de 1 ianuarie 2000") , precum și proiectele anului 2014 privind orientările privind procesul metodologic aprobat.
MEPC va lua în considerare momentul necesar revizuirii, în conformitate cu anexa VI la MARPOL, a regulii 14, privind controlul emisiilor de oxizi de sulf ( SOx ) de la nave, cu privire la disponibilitatea standardului de păcură conformă, care să îndeplinească cerințele prevăzute în regulament.
Conținutul de sulf din combustibilul lichid utilizat la bordul navelor, este necesar pentru a fi un maxim de 3,50 % m/m (în afara unei zone de control al emisiilor (ECA), care se încadrează la 0,50 % m/m de la 1 ianuarie 2020. În funcție de rezultatul de un comentariu, va fi finalizat până în 2018, cu privire la disponibilitatea tipului de păcură conformă, această cerință putând să fie amânată pentru 1 ianuarie 2025.
În cadrul ACE, conținutul de sulf păcură trebuie nu să fie mai mult de 1,00 % m/m, care se încadrează la 0,10 % m/m de la 1 ianuarie 2015.
O altă problemă analizată de MEPC va fi stadiul de implementare a Convenției internaționale pentru controlul și gestionarea apelor uzate și a sedimentelor, din anul 2004.
Se vor lua în considerare rapoartele de la reuniunile a XXVI-a și a XXVII-a ale Grupului mixt de experți cu privire la aspectele științifice de protecție a mediului marin (GESAMP), Grupul apelor uzate de lucru (a avut loc în 2013), în vederea aprobării a două sisteme de gestionare a apelor uzate care fac uz de substanțe active.
MEPC va fi invitat să aprobe ghidurile legate de BWM, inclusiv proiectul de orientare cu privire la operațiunile de separare folosind suflante.
MEPC este de așteptat să ia în considerare raportul unui grup corespondent, care a fost însărcinat cu dezvoltarea valorilor și scutirile aplicabile pentru materialele care urmează să fie incluse în listele de materiale periculoase prevăzute de Convenția internațională de la Hong Kong, pentru reciclarea sigură și ecologică a navelor începând cu anul 2009.
MEPC va lua în considerare un proiect de orientări pentru reducerea zgomotului sub apă de către transportul naval comercial, care vizează stabilirea zgomotului dispersat subacvatic de nave comerciale, acestea având consecințe negative pe termen lung, atât pe termen scurt și asupra vieții marine.