Comisia Europeana refuza sa faca orice noi modificări la proiectele de legi cu privire la amenzi
Comisia Europeană refuză să facă orice noi modificări la proiectele de legi cu privire la amenzi și sancțiuni pentru organizațiile recunoscute ca societăți de clasificare (ROs), întărindu-și poziția.
Societățile de clasificare și statele membre chemate să participe la o informare în Bruxelles, au declarat că nu a existat nici o șansă de modificări de fond în text, înainte de votul din 13 februarie din cadrul Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave (COSS).
Pe 22 ianuarie au participat toate organizațiile recunoscute de Uniunea Europeană, 12 state membre și un observator din partea Parlamentului European, într-o încercare de a ieși din impas în cadrul Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave (COSS), în condițiile în care guvernele naționale au refuzat în mod repetat să susțină legea.
Autoritatea de reglementare de la Bruxelles vrea dreptul de a amenda organizațiile recunoscute, între 0,6 % și 1,8 % din cifra de afaceri medie totală pentru fiecare încălcare a normelor europene de siguranță. Amenzile cumulate ar putea ajunge la 5 % din cifra de afaceri calculată, folosind cifrele deținute de societățile recunoscute și a tuturor persoanelor juridice care sunt cuprinse în această recunoaștere. Potrivit unei surse, la reuniunea din 22 ianuarie, Comisia a declarat că nu va avea nici o reținere privind impunerea de amenzi până la plafonul de 5 %.
Guvernele se tem că aprobarea noilor norme va fi echivalentă cu predarea competențelor lor de a supraveghea organizațiile recunoscute la Bruxelles. În timp ce Comisia a inclus modificări propuse de către statele membre în cursul ultimilor patru întâlniri ale Comitetului pentru siguranța maritimă și prevenirea poluării de către nave (COSS), acestea nu au fost suficiente pentru a acumula sprijinul majoritar, între guverne – spre enervarea unor funcționari din cadrul Direcției Generale a Comisiei pentru Mobilitate și Transport.
Se caută asigurări cu privire la modul în care Comisia va exercita noile sale puteri, deoarece există o îngrijorare permanentă față de transparența și previzibilitatea Comisiei. Se dorește mai multă claritate privind modul în care noul sistem va funcționa.
În timp ce greșelile societăților de clasificare ar putea fi identificate ca urmare a auditurilor executate de către Agenția Europeană pentru Siguranța Maritimă, organizațiile recunoscute sunt îngrijorate deoarece Comisia va avea competențe, pe baza de concluzii subiective. Au existat cereri pentru o definiție mai precisă a unui punct de vedere juridic, referitor la "încălcare" și plângeri privind redactarea textului, în care se confundă “încălcări” cu alți termeni, cum ar fi " non-conformitate".
Un set de întrebări și răspunsuri a circulat între participanți, pentru a clarifica orice neînțelegeri. Dar Comisia a fost foarte clară privind inexistența oricărui tip de negocieri, deși țări mari, inclusiv Marea Britanie și Germania, se pare că nu au fost mulțumite.
O nouă respingere pe 13 februarie, ar putea însemna faptul că nu vor exista reguli pentru restul acestui an și că procesul de luare a deciziilor va fi întrerupt de alegerile pentru Parlamentul European.
Comisia a pregătit proiectul final, acesta va fi difuzat către statele membre, săptămâna viitoare.
Relațiile dintre societățile de clasificare și Bruxelles nu au fost deosebit de bune în ultimul deceniu. Uniunea Europeană este în prezent izolată în Organizația Maritimă Internațională datorită interpretării diferite a codului de către organizațiile recunoscute. Înalți oficiali de la Bruxelles cred că această izolare este rezultatul manipulării de către organizațiile recunoscute a statelor cu pavilion non-UE, deși clasa neagă acest lucru.{jcomments on}