Camuflajul Razzle Dazzle 1917-1918 (Arhiva Foto)

Aviatori si marinari ambarcati pe portavionul Argus dau salutul catre Regele George al V-lea, in timp ce vizita Flota Rosyth. Portavionul era vopsit in camuflaj dazzle.
Pe parcursul istoriei camuflajul a fost folosit pentru a feri oameni sau obiecte de privirile inamicilor. Un tanc poate fi camuflat intre copaci si vegetatie, un submarin sta ascuns sub valuri dar navele au ramas mult timp fara acest avantaj strategic.
Dazzle (numit si Razzle Dazzle) este un camuflaj militar folosit pe navele din Primul Razboi Mondial.
Ideea folosirii unui camuflaj pentru nave ii este creditata lui Normal Wilkinson, in anul 1917 cand U-Boat-urile germane puneau presiune foarte mare pe navele Aliatilor.
Norman Wilkinson spunea: „Mi-a venit ideea subit. Avand in vedere ca nu puteam camufla navele pentru a le face greu de vazut, raspunsul era opusul – cu alte cuvinte, sa nu le vopsim pentru vizibilitate scazuta ci pentru a creea confuzie cat mai mare.”
Asadar, ia nastere camuflajul dazzle, alcatuit din dungi puternice, curbe si zig-zaguri in culori puternice de alb, negru, roz si verde. Design-ul era compus din forme geometrice complexe in culori contrastante ce se intrerupeau si se intersectau.
Spre deosebire de camulflajul clasic, cu dazzle intentia era sa ingreuneze estimarea distantei, vitezei si directiei de deplasare a unei nave. Norman Wilkinson explica in 1919 ca rolul principal al acestui camuflaj era sa induca inamicul in eroare atunci cand estima directia de deplasare si pozitia de tragere.

Eficacitatea presupusa: conceptia artistica a perspectivei unui comandant de U-boat. Nava cargo din stanga camuflata dazzle nu ofera certitudini cu privire la directia de deplasare. Enciclopedia Britannica 1922.
Cu alte cuvinte, idea lui Wilkinson era ca provoace confuzie in randul inamicilor astel incat sa provoace incertitudine in randul submarinistilor. Erau destula o eroare de 8-10 grade la directia atacului cu torpila pentru ca aceasta sa isi rateze tinta sau daca o nimerea, sa fie afectate zone non-vitale.
Curbele vopsite pe bordaje aveau rolul sa creeze un val de prova fals, astfel incat navele pareau mai mici sau avand alta directie de deplasare. Dungile de pe prova si pupa faceau distinctia lor foarte grea si uneori incertitudini daca este o singura nava sau mai multe. Dungile oblice de pe cosurile de evacuare dadeau de obicei impresia ca nava se deplaseaza in sens opus.

Raport oficial din 1918 a unei nave camuflate.
Avantajele oferite de acest tip de camuflaj veneau doar in cazul unui atac U-boat deoarece efectul era maxim atunci cand nava era privita de jos, dinspre nivelul apei.
Prima nava care a beneficiat de aceasta idee a fost nava de aprovizionare HMS Indusry, lansata la apa in Mai 1917. La acea vreme au fost facute o serie de observatii si au concluzionat ca o buna parte din cei care incercau sa determine directia de deplasare a navei erau in eroare.
Asadar, Wilkinson a fost contractat sa vopseasca inca 50 de nave, alaturi de o echipa de 19 persoane – 5 artisti, 3 machetisti si 11 femei studente la arta care colorau de mana planurile tehnice.
Modelele trebuiau sa fie unice si adaptat fiecarei nave. In total, 4000 de nave comerciale si 400 militare au fost camuflate cu model dazzle.

Machete ale unor nave din Primul Razboi Mondial avand camuflaj dazzle.
Eficienta camuflajului in perioada Primului Razboi Mondial nu era inca stiuta dar totusi Aliatii l-au adaptat rapid.
Navele camuflate au fost atacate in 1.47% din voiaje. Comparat cu 1.12% a navelor fara camuflaj, se confirma ca vopseaua creste vizibilitatea navelor dar oricum nu reducerea vizibilitatii era scopul.
In mod sugestiv, din toate navele lovite de torpile, 43% din navele camuflate s-au scufundat, in comparatie cu 54% scufundate din cele necamuflate. 41% din navele camuflate au fost lovite la centrul (cuplul maestru), cu 11% mai putin ca navele necamuflate.
Aceste rezultate puteau fi interpretate ca fiind pozitive pentru ca sugerau faptul ca U-boat-urile aveau dificultati mai mari in determinarea directiei navei si asadar tintirea devenea imprecisa.

Artisti ai Royal Academy of Arts lucrand la modele de camuflaj.

Artist testand o macheta camuflata.

1st Aero Squadron.

Nava de razboi americana cu camuflaj dazzle, in mars spre Europa.

Nava de transport USS Leviathan, fosta SS Vaterland, rechizitionata de Statele Unite ale Americii de la Hamburg America Line ship in 1917.

Nava Jan Beydell ajungand in port cu Sir Douglas Haig la bord, 1919.

Aviatori si marinari salutand regele de pe portavionul Argus. 1918

Nava de transport Sardinia cu camuflaj dazzle aflata la cheu in timpul Primului Razboi Mondial.

Nava Zealandia cu camuflaj zig-zag.

Cuirasat Dreadnought cu camuflaj dazzle.

SS West Mahomet – camuflaj dazzle, 1918.

HMS Badsworth. 1941.

USS Wilhelmina. 1918.

USS West Apaum. 1918.

USS Nebraska. 1918.

USS Smith. 1944.

HMS Underwing. 1918.

HMS Rocksand. 1918.

HMS London. 1918.

HMS Kildangan. 1918.

HMS Nairana. 1917.

HMS Furious. 1918.
(Sursa foto: Topical Press Agency / Library of Congress / Smithsonian Magazine / Wikimedia Commons / rarehistoricalphotos.com).
Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Dazzle_camouflage