Standarde si clase de nave
Handysize
Handysize cele mai multe, de obicei, se referă la o navă în vrac uscat cu balast de 10,000-40,000 tone. Nave Handysize sunt foarte flexibile, deoarece dimensiunea lor le permite să intre în porturile mai mici, și în cele mai multe cazuri, acestea sunt dotate cu macarale, ceea ce înseamnă că pot încărca și descărcare încărcăturii în porturile care nu dispun de macarale sau alte sisteme de manipulare a încărcăturii. Handysize este din punct de vedere numeric dimensiunea cea mai comună de transport în vrac. Bulkers Handysize sunt construite în principal de către șantierele navale din Japonia, Coreea, China, Vietnam, Filipine și India, cu toate că alte câteva țări au, de asemenea, capacitatea de a construi astfel de nave.
Cel mai frecvent standard pentru Handysize bulker este acum de aproximativ 32.000 de tone de balast pe un proiect de vara de aproximativ 10 metri și dispune de 5 magazii de marfă cu trapă acționată hidraulică, cu patru macarale de 30 tone metrice de încărcare-descărcare. Unele nave de acest tip sunt echipate cu stâlpi pentru a permite de a fi încărcate cu bușteni, în stive pe punte.
Deși nu există o definiție oficială privind tonajul, Handysize sunt acele nave pentru vrac uscat (sau mai rar, tanc produs), cu balast de până la 50.000 de tone. Acest lucru permite navelor să intre în porturi mai mici, pentru a ridica încărcături. Navele de un balast de peste 35.000 de tone sunt menționate ca bulkers Handymax (de obicei de 35.000 – 50.000 DWT), neexistând nici o dimensiune bine definită sau larg acceptată sub 15.000 de tone.
Handysize este folosit uneori pentru a se referi la nave de până la 60.000 de tone, Handymax fiind o subclasificare, mai degrabă decât o categorie.
Handysize este numeric dimensiunea cea mai comună de transport în vrac, cu aproape 2000 de unități în serviciu, în valoare totală de aproximativ 43 milioane de tone. Comparativ cu operatorii de transport în vrac mai mari, Handysizes transportă o mare varietate de tipuri de marfă.
În ciuda mai multe comenzi recente pentru navele noi, sectorul Handysize are încă cea mai mare medie de vârstă de profilul sectorului major de transport în vrac.
Astăzi, cele mai multe dintre vasele Handysize, operează în rute comerciale regionale. Aceste nave sunt capabile de a călători în porturile mici cu restricții de lungime, precum și lipsa infrastructurii de încărcare și descărcare de marfă. Încărcătura vrac include minereu de fier, cărbune, ciment, fosfat, produse siderurgice finite, bușteni de lemn, îngrășăminte și cereale pentru a numi doar câteva.
Panamax
Panamax este standardul pentru limitele de dimensiune ale navelor care trec prin Canalul Panama. Formal, aceste limite și cerințe sunt publicate de Autoritatea Canalului Panama (ACP), intitulat "Cerințele navei". Mărimea admisibilă este limitată de lățimea și lungimea ecluzelor, de adâncimea apei în canal și de înălțimea podului America. Aceste dimensiuni dau parametri clari pentru navele admise pentru a traversa Canalul Panama și acestea au influențat proiectarea de navelor comerciale, navelor militare și navelor de pasageri.
Specificații Panamax au intrat în vigoare de la deschiderea canalului în 1914, dar se vor schimba în scurt timp datorită lucrărilor care se execută în acest moment. Navele care nu se încadrează în categoria Panamax sunt denumite post-Panamax. În 2009, a fost publicat stadardul "New Panamax", care va fi în vigoare, atunci când al treilea set de ecluze, mai mare decât cele două actuale, să devină operațional în 2015.
Actualul Panamax are în principal dimensiunile ecluzelor, fiecare dintre acestea având 320.04 m lungime, 33.53 m lățime și 12.56 m adâncime. Lungimea utila de fiecare ecluză este de 304.8 m. Adâncimea apei disponibilă în ecluze variază, dar cea mai mică adâncime este de la pragul de sud a ecluzei Pedro Miguel și este 12.56 m la un nivel al lacului Miraflores de 16.61 m. Înălțimea podului “America” de la Balboa, este factorul de limitare pe înălțimea totală a unei nave, valoarea exactă depinzând de nivelul apei.
O navă de marfă Panamax ar avea de obicei un TDW de 65.000-80.000 tone, dar încărcătura maximă ar fi de aproximativ 52.500 de tone.
Cea mai lunga nava care a tranzitat vreodată a fost nava “San Juan Prospector”, acum „Marcona Prospector”, un operator de transport de minereu – vrac, care este de 296.57 m lungime, cu o lățime de 32.31 m. Cea mai mare navă militară care a tranzitat canalul este cuirasatul clasă Iowa – (Iowa, New Jersey, Missouri, și Wisconsin), care au o lățime de 33 m, lăsând mai putin de 15 cm, marja de eroare între nave și pereții ecluzei.
Nave post – Panamax
Standardul Post-Panamax ar fi super-tancuri și cele mai mari nave container. La data de 22 octombrie 2006, Autoritatea Canalului Panama a decis extinderea Canalului Panama. Se estimează că proiectul va fi finalizat până în 2015 și va costa 5.3 miliarde dolari, această sumă este de așteptat să fie recuperat în decurs de 11 ani.
New Panamax
New Panamax prevede pentru ecluze o lungime de 427 m, lățimea de 55 m și o adâncime de 18,3 m. După această mărire, Canalul Panama va fi capabil să se opereze nave cu capacitate de încărcare de până la 13.000 TEU, în prezent putându-se opera doar navele de până la aproximativ 5.000 TEU sau nave până la 120.000 TDW.
Cu toate acestea, chiar și după deschiderea noii ecluze, mult mai mari, nu toate navele existente vor fi capabile să treacă prin canalul Panama. Acestea includ “Maersk E-Class” și viitoare „Maersk Triple E”, nave container de clasă, clasa super-tancuri TI și operatorii de transport de minereu „Valemax”, toate fiind prea mari. Mai mult decât atât, în timp ce cele mai mari nave de croazieră din lume, „Oasis of the Seas” și „Allure of the Seas”, vor putea trece prin ecluze, ele însă nu vor putea să treacă pe sub podul “America”, chiar și la reflux.
Mai multe porturi, inclusiv porturile din New York City, Norfolk și Baltimore, toate de pe coasta de est a Statelor Unite, au crescut deja adâncimile de operare la cel puțin 15 m, pentru a se adapta acestor schimbări, iar Portul Miami are recent aprobat la fel într-un proiect. Autoritățile Portuare din New York și New Jersey au planificat o crește a clearance-ului la Podul Bayonne la 66 m și un cost de 1 miliard dolari, pentru a permite navelor New Panamax să ajungă la instalațiile portuare pentru containere din New Jersey.
VLCC (Very large Crude Carrier)
VLCCs sunt tancuri mari, cu o capacitate de 150.000 la 250.000 tdw. Aceste nave pot transporta două milioane de barili de petrol (318 000 tone). Începând cu luna august 2012, există mai mult de 400 de VLCCs în întreaga lume.
ULCCs(Ultra Large Crude Carriers) sunt tancuri petroliere mai mari de 550,000 DWT. Aceste nave transportă anual aproximativ 2.000.000.000 tone metrice.
Aframax
O navă Aframax este un petrolier mai mic de 120.000 de tone metrice și cu o lățime peste 32,31 m. Petrolierele din clasa Aframax sunt utilizate în mare parte în bazinele Marii Neagre, Marii Nordului, Marii Caraibelor, Marea Chinei de Sud și de Est și țările Mediteraneene. Exportul în țările Non-OPEC pot necesita utilizarea unor astfel de tancuri, deoarece porturile și canalele prin care aceste țări exportă petrol, sunt prea mici Aceste nave deservesc regiuni care nu au porturi foarte mari sau terminale marine de petrol care se pot adapta la nave din clasele VLCC sau ULCC. Petrolierele Aframax sunt optime pentru transport țiței pe distanțe scurte și medii.
Suezmax
Suezmax este o clasă de nave capabilă să tranziteze Canalul Suez și este un standard aproape exclusiv al tancurilor cu o capacitate de 150.000 de tone.
{jcomments on}