Navigatorii sunt incriminati pentru ca salveaza emigrantii din apele marii
Căpitanul şi 11 membri ai echipajului navei vietnameze „Thanh Cong 36” au fost arestaţi de Poliţia din Ho Şi Min, pe data de 27 septembrie. Navigatorii sunt acuzaţi că ar fi introdus, prin contrabandă, în Vietnam, 45 de puşti cu aer comprimat.
În noaptea de 28 septembrie, bulk-carrierul „Tonic Sea” a fost abordat de o navă a Poliţiei din Jutkand, Danemarca, în timp ce se afla la 8 mile nord de Hirtshals. Potrivit presei daneze, căpi-tanul navei, un polonez, a fost reţinut, fiind suspectat că e beat.
Aceste întâmplări recente şi multe altele arată că lupii de mare nu sunt sfinţi sau uşă de biserică, că unii dintre ei mai calcă strâmb. Dar aceasta nu justifică incriminarea fără probe, încălcarea drepturilor şi relele tratamente aplicate navigatorilor de către autorităţi pe parcursul cercetării penale.
Marinarii sunt implicaţi destul de frecvent în incidente navale: eşuări, scufundări de nave, poluări, coliziuni şi altele. Din păcate, statisticile interna-ţionale sunt extrem de bogate. În fiecare deceniu sunt consemnate sute de incidente, cu mii de navigatori, mulţi dintre ei ajungând să fie culpabilizaţi pe nedrept de către autorităţi şi să fie trataţi ca infractori înainte ca justiţia să se pronunţe.
Fenomenul fiind larg răspândit în lume, Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO) a adoptat, pe 27 aprilie 2006, Ghidul privind Tratamentul Corect al Navigatorilor în Evenimentele Maritime. Din păcate, multe din statele lumii nu ţin cont de el.
Recent, mai multe organizaţii (Fede-raţia Internaţională a Transportatorilor – ITF, Centrul pentru Drepturile Internaţionale ale Navigatorilor, Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Comandanţilor de Nave, Comitetul Maritim Internaţional şi InterManager) au realizat un studiu privind modul de aplicare a acestui ghid în legislaţia naţională a statelor, pe care l-au înaintat Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO). În prezent, acesta este susţinut doar de 31 de ţări.
În răspunsul său, Comitetul juridic al IMO a concluzionat că organizaţia trebuie să acorde suportul tehnic şi asistenţa pentru a facilita implementarea Ghidului în legislaţia tuturor statelor maritime.
Migraţia masivă a populaţiei din zonele de conflict din Siria, Irak şi nordul Africii spre Europa şi riscurile la care se expun emigranţii traversând Mediterana în condiţii periculoase au generat o nouă problemă pentru navigatori, afirmă Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.
„Legislaţia internaţională obligă navele să salveze vieţile omeneşti pe mare. În acest an, mii de emigranţi au fost salvaţi din apele Mediteranei de către nave comerciale şi transportaţi spre cele mai apropiate porturi. S-au găsit autorităţi care să acuze respectivele echipaje că au efectuat transport ilegal de persoane. Problema a devenit o preocupare pentru ITF şi sindicatele navigatorilor. Trebuie să se înţeleagă de către toate statele lumii, de către toate autorităţile că, pentru marinari, oamenii aflaţi în pericol, în apele mării nu sunt emigranţi, ci doar vieţi ce trebuie salvate. Problema migraţiei pe mare nu este a navigatorilor, a shipping-ului, ci a statelor. Ele trebuie să o rezolve, fără să-i incrimineze pe marinari.”